Laatste nieuws:
Bier door Essenaren gemaakt, dat smaakt!

Bier door Essenaren gemaakt, dat smaakt!

De liefde voor bier is – net zoals in heel België – groot in Essen. Onze gemeente telt enkele fervente bierbrouwers die hun eigen bier op de markt brengen: Lampetier, Harvest Moon, Murder en Hibou Sauvage. Wie maakt deze godendranken en met wat voor bieren hebben we te maken? Wij zochten het uit! Voor we de brouwers aan het woord laten, leggen we uit waarom we deze bieren tot echte Essense streekbieren rekenen. De bieren werden van begin tot einde door Essenaren gebrouwen in hun eigen microbrouwerij en zijn op de markt te koop. De hobbybieren en bieren die ergens anders zijn gebrouwen, rekenen we niet tot de Essense bieren.

Lampetier

De Lampetier is een creatie van Jef Van Laerhoven uit Wildert. Lampetier is oud Essens voor ‘op zwier gaan’ of ‘lampetten’. Het amberkleurig bier van hoge gisting wordt gemaakt in de brouwketels van ’t Hofbrouwerijke in Beerzel.

Jef brouwt bier sinds 2007 en bracht in 2012 Lampetier op de markt. Het bier is te koop bij Van Oevelen en wordt geserveerd bij traiteur Annelies in Essen-Hoek. Annelies, de zus van Jef, verwerkt Lampetier trouwens in verschillende gerechten. Denk aan scampi’s met saffraansaus, sabayon en filet puur met dragonsaus.

“In het begin was er veel vraag naar Lampetier. Het bier is zelfs tot in Japan geraakt. Het is niet makkelijk om je bier goed te blijven verkopen. Je moet vooral veel reclame blijven maken en blijven investeren. Pas als de voorraad op geraakt, brouwen we bier bij. Zelf brouw ik nog kleine hoeveelheden andere bieren voor eigen gebruik en voor vrienden en familie.”

Harvest Moon en Murder

De drie vrienden Pieter-Jan Testers, Dick Van Hooijdonk en Bart Brits begonnen een bierlaboratorium aan de Kraaienberg. Zo kwamen ze op de naam Crow Mountain Brewery. Als eerste bier creëerden ze de Harvest Moon, een triple hop pale ale met 6 procent alcohol. Nu hebben ze ook de Murder, een zeer donkere stout met een alcoholpercentage van 10,1%. Niet voor doetjes!

In de tuin van Bart werd een oude schuur omgebouwd tot microbrouwerij. Daar bedenken en testen ze de brouwsels tot ze op punt staan. Met dat recept gaan ze naar brouwerij Anders in Halen zodat ze grote hoeveelheden kunnen brouwen. Pieter-Jan, Bart en Dick zijn ondertussen bezig met hun derde bier: Wilma’s Rainbow, een witbier met een toets gember.

Hibou Sauvage

Hibou is Frans voor uil. Je kan al raden waar het bier vandaan komt. De neven Niels Deckers en Pieter Hontelé groeiden op in Horendonk en lanceerden in april 2018 hun eerste bier. Het is een goudblond, hoppig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7,4 %. Zelf omschrijven ze het als een kruising tussen een tripel en een IPA.

Net als de andere Essense brouwers moeten ze voor grote hoeveelheden bier naar een andere brouwerij. Pieter en Niels doen beroep op brouwerij Pirlot in Zandhoven. Hun eerste bier is net gelanceerd maar ze denken er al aan om een pilsbier te maken.

“Het volgende bier dat op stapel staat, is een speciale pils. We hopen die tegen volgende zomer klaar te hebben. Experimenteren doen we in ons minibrouwerijtje op Den Uil. Onze droom is om later een eigen middelgrote brouwerij te hebben met een terras en proefzaal.”

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook33
Facebook
Twitter
Visit Us