Laatste nieuws:
Bescherm de natuur, andere bezoekers en je eigen dier

Bescherm de natuur, andere bezoekers en je eigen dier

Wie dit en volgend weekend met de hond op stap gaat in de natuur, houdt die – zoals altijd – best goed aan de leiband. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden immers extra toezicht op loslopende honden. En dat kan je viervoeter iets lekkers opleveren.Als je hond tijdens een controle gespot wordt aan de leiband, krijg je een doosje hondenkoekjes van hupple cadeau. Het doosje is herbruikbaar. Dus zijn de koekjes op? Hervul het dan en je kunt je viervoeter blijven belonen tijdens jullie uitstapjes.

Waarom hou je je hond aan de lijn?

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren… Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond. Niet alle schade die een loslopende hond aanricht, is zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het moederdier het jong achterlaat, waardoor het sterft.

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan schrikken en onverwacht reageren. Voor andere bezoekers en zeker voor kinderen is een vreemde hond, en al zeker een loslopende, vaak best beangstigend.

Een loslopende hond loopt ook zelf gevaar. Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of een andere hond. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen kunnen een gevaar vormen. Bovendien vallen loslopende honden die de natuur intrekken vaker ten prooi aan ziektes of andere beestjes, zoals bijvoorbeeld teken.

Meer informatie en handige tips vind je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.

Bron: Gemeente Kalmthout
Foto: PixaBay

Facebook68
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen