Laatste nieuws:
Bereken je ecologische voetprint!

Bereken je ecologische voetprint!

Vandaag is het Dag van de Aarde. De dag heeft als doelstelling mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde. Hier volgen vijf manieren waarop jij de aarde kan redden.

1. Eet meer salades
De wereldbevolking groeit en de vraag naar voedsel dus ook. En dat gaat ten koste van de bossen (sinds 1990 is de aarde al zo’n drie procent van haar bossen kwijtgeraakt). Maar recent onderzoek toont aan dat het mogelijk is om de wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien én de bossen te behouden. En wel als we overstappen op een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.

2. Stap over op groene energie
Dat de gloriedagen van de fossiele brandstoffen voorbij zijn, daarover zijn we het samen wel eens. Maar toch hangen we nog sterk aan onder meer aardolie en kolen. En zo dragen we bij aan de opwarming van de aarde. Dat moet anders. Dus tijd om de fossiele brandstoffen vaarwel te zeggen. Klinkt het als toekomstmuziek? Dat hoeft helemaal niet. Recent onderzoek suggereert dat we de fossiele brandstoffen wereldwijd binnen tien jaar kunnen uitbannen. Een kwestie van ‘even de schouders eronder’.

3. Koop geen geitenwollen sokken
Onderzoek toont aan dat je consumptiegewoontes veranderen een veel grotere impact heeft op het milieu en klimaat. Dus, koop gewoon eens wat minder. Eet minder vlees (vervang het desnoods door insecten) en koop geen geitenwollen sokken.

4. Ga het gesprek aan met je buurman
Misschien ben jij goed geïnformeerd over wat je kunt doen om de aarde te redden, maar is je buurman dat niet. Zo geloven nog veel mensen dat klimaatverandering niet door de mens wordt veroorzaakt. Dit geldt wellicht ook voor je buurman of -vrouw. Realiseer je dat klimaatverandering hier en nu speelt en vertel positieve verhalen over veranderingen. Het begint bij communicatie. Praat met jouw buurman of die ene collega over keuzes die jij maakt – bijv. minder vlees eten, afval beter scheiden, minder voedsel verspillen – en leg uit waarom dit belangrijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld van morgen.

5. Weet waar je staat
De ecologische voetafdruk drukt uit hoeveel aardoppervlakte er nodig is om onze levensstijl mogelijk te maken. Door je ecologische voetafdruk te berekenen kom je dus te weten wat je impact is op het milieu en kan je meteen actie ondernemen!

Bereken je ecologische voetprint

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

JH

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us