Bepaal mee hoe Essen eruit ziet in 2040!

Bepaal mee hoe Essen eruit ziet in 2040!

‘Hoe moet onze gemeente eruit zien binnen 10, 15, 20 jaar? En wat moeten we doen om daar te geraken?’

Conceptnota

Met die vraag in gedachten startte schepen voor ruimtelijke ordening Arno Aerden (Vooruit) begin 2020 het planningsproces voor een nieuw ‘Beleidsplan Ruimte Essen’. Op basis van heel wat overleg met gemeentelijke diensten, deskundigen, belangengroepen en gemeenteraadsleden werd er een conceptnota geschreven waarin het gemeentebestuur haar ambities scherp stelt.

Zes ambities

“In de conceptnota werden zes ambities neergeschreven,” verduidelijkt Arno Aerden, “Zo willen we onder andere de open ruimte in Essen beschermen. Daarnaast willen we ook slim verdichten in onze kernen, zonder onze dorpse eigenheid te verliezen.”

Infopunt Heuvelplein

Geïnteresseerde Essenaren kunnen de volledige conceptnota lezen op de website van de gemeente. In het ‘infopunt’ op het Heuvelplein zijn verschillende panelen te vinden waarop de nodige info terug te vinden is. “Normaal hadden we hier graag dorpsdebatten rond gevoerd, maar corona gooide roet in het eten. Daarom is er een digitale én fysieke tentoonstelling als alternatief uitgewerkt en probeer ik ook wat verduidelijking te geven via filmpjes,” zegt Aerden nog. Je vindt de filmpjes terug op de website van de gemeente.

Breed gedragen beleidsplan

Alle Essenaren kunnen hun opmerkingen op de conceptnota aan de gemeente bezorgen. Het bestuur gaat dan aan de slag met die opmerkingen om het beleidsplan verder uit te werken. Dat moet uiteindelijk resulteren in een breed gedragen Beleidsplan Ruimte Essen waarin zoveel mogelijk Essenaren zich kunnen vinden. Meer info vind je op https://www.essen.be/thema/2089/partcipatie-beleidsplan-ruimte-essen.

Bron en foto: Arno Aerden

Facebook39
Facebook
Twitter