Laatste nieuws:
belgisch-bier-cultureel-erfgoed

Belgisch bier cultureel erfgoed

Op een bijeenkomst in Addis Abeba (Ethiopië) voegde de Unesco de biercultuur in België toe aan de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Nu zijn er meer landen met een biercultuur, maar de Belgische steekt er bovenuit vanwege de maatregelen ter bescherming van de biercultuur: opleidingen, promotie en een ‘observatorium’ ter bewaking van de kwaliteit van de brouwkunst in België.

De Unesco is verder nogal onder de indruk dat er in de Belgische biercultuur aandacht wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik. In een internationale vergelijking springt vooral de ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur in het oog. Die maken zozeer deel uit van het dagelijkse leven en bij feesten in België dat deze biercultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort.
In elke provincie bestaan brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.

belgisch-bier-cultureel-erfgoed-a

Veel bieren hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.
De erkenning door de Unesco betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur. Het gebruikelijke bonte Belgische palet aan politieke gezagsdragers was eensgezind in zijn enthousiasme.

belgisch-bier-cultureel-erfgoed-b

En de Belgische frietcultuur?
Ook voor de Belgische frietcultuur werden door de Franse gemeenschap onlangs de eerste stappen gezet naar een erkenning als cultureel erfgoed. Die beslissing kan nog enkele jaren op zich laten wachten, maar de Belgische frieten zijn wel ‘goed op weg’ om eveneens een plaatsje op de lijst in de wacht te slepen. ‘Het Belgische bier en de frietjes allebei erkend, veel mooier kan het niet worden’.

Bron en foto’s: G-Geschiedenis

kerstprijsvraag-2016-noordernieuws-be-goud-1b

JH

Facebook5
Facebook
Twitter
Visit Us