Laatste nieuws:
Basisschool Rinkrank blikt op de toekomst
Basisschool Rinkrank blikt op de toekomst

Basisschool Rinkrank blikt op de toekomst

Basisschool Rinkrank met de blik op de toekomst: positief kijken naar iets wat negatief lijkt

Na de brand in de herfstvakantie, startte Rinkrank met de heropbouw van de getroffen peuter- en kleuterklassen. Een bedankingsbezoek aan de brandweer sluit een bewogen periode af. “De steun en solidariteit die we binnen de gemeente kregen, was hartverwarmend. Nu is het tijd om naar de toekomst te kijken”, vertelt directeur Chris Van den Bleeken.

Op 1 maart bezocht een kleuterklasje van Rinkrank de Kalmthoutse brandweer. Ze hadden een bundel met schilderwerkjes bij met als thema ‘de brand’. Commandant Ronny Van Riel nam de tijd om het boekje samen met de kinderen te bekijken. Daarna kregen ze een rondleiding in de kazerne én een opwindende lift in een brandweerwagen, terug naar de Diesterweg. Op dat domein vonden de peuters en kleuters onderdak na de brand.

Commandant Ronny Van Riel ontvangt bundel schilderwerkjes
Commandant Ronny Van Riel ontvangt bundel schilderwerkjes

Grote solidariteit binnen de gemeente
“Als school zagen we het bezoek aan de brandweer vooral als een bedanking. Niet enkel voor hen, maar ook voor de gemeente, de andere scholen en iedereen die Rinkrank de voorbije maanden heeft geholpen. De solidariteit was groot. Ook als leraars, ouders en kinderen zijn we dichter naar mekaar gegroeid. Het was geen makkelijke periode. Al die spullen waaraan je gehecht bent, zien opgaan in de vlammen… Al leerde de brand ons de relativiteit van zoiets in te zien”, getuigt Chris. “Positief kijken naar iets wat negatief lijkt, dat willen we hier vooral uit meenemen.”

“Vanaf nu kijken we vooruit”, gaat Chris verder. “De dakwerken zijn gestart. Als die klaar zijn, kunnen we de binnenkant van het gebouw aanpakken. Bedoeling is om de peuters in de gelijkvloerse klassen een plek te bieden. De kleuters zitten op de eerste verdieping. Die lokalen hopen we tegen het begin van het nieuwe schooljaar af te ronden. Zo kunnen de peuters en kleuters in hun vernieuwde klasjes starten. We werken ook samen met de gemeentelijke technische school Gitok. Zij maken voor ons nieuwe houten tafels. Ook daar voelen we die solidariteit.”

Toekomstplannen, maar trouw aan de visie
“Onze plannen stoppen niet bij de heropbouw. We dienen een aanvraag in om een stuk van de school te verbouwen. Zo verbinden we op de bovenverdieping de kleuter- en de lagere school. Onder dat stuk ontstaat er een doorgang voor de kleuters én een afdak voor als het regent. We creëren daarmee ook een extra vluchtweg op die verdieping. Bij de heropbouw houden we trouwens al rekening met de nieuwbouw. En met extra brandveiligheid in overleg met de brandweer. Kortom: de plannen zijn klaar, nu is het wachten op de goedkeuring. En zorgen dat het financieel plaatje klopt.”

“Daarnaast blijven we, samen met leerkrachten en ouders, ons pedagogisch concept trouw. Rinkrank is nog altijd een school waar we veel aandacht hebben voor natuur en cultuur. We kijken naar de totaliteit van het kind: voelen, denken en willen. We bieden de kinderen uitdagingen aan, maar blijven oog hebben voor hun eigen beleving daarvan.”

Kom dat zien
“Rinkrank blijft in Kalmthout toch nog een beetje een onbekende, merkten we de voorbije maanden”, besluit Chris. “Daarom willen we iedereen graag uitnodigen om op 29 mei langs te komen op onze Open Dag. Dat is een dag waarop je kan kennismaken met onze manier van werken en lesgeven. Je bezoekt de klassen, praat met de leerkrachten… Daarnaast kan je de heropbouw bekijken en onze plannen voor de nieuwbouw. En natuurlijk hoort daarbij een lekker hapje en drankje. School maken is toch altijd een beetje feest.”

INFO
www.rinkrank.be
03 666 72 72

Bron en foto’s: gemeente Kalmthout

JV

Facebook2
Facebook
Twitter
Visit Us