Laatste nieuws:
Bart Moeyaert schrijft tuingedicht voor Arboretum Kalmthout
Auteur Bart Moeyaert onthult zijn nieuwe tuingedicht ‘pauze’ in de Gloriëtte, het witte tuinprieel van Arboretum Kalmthout. (v.l.n.r. Mireille Colson, gedeputeerde Provincie Antwerpen, auteur Bart Moeyaert) Copyright: Arboretum Kalmthout

Bart Moeyaert schrijft tuingedicht voor Arboretum Kalmthout

Passend op Gedichtendag -de start van de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland- onthulde auteur Bart Moeyaert vandaag zijn nieuwe tuingedicht in de Gloriëtte, het witte tuinprieel van Arboretum Kalmthout. Daar kunnen bezoekers voortaan tot rust komen met natuur én poëzie. Iets wat ook Bart Moeyaert, sinds enkele jaren Kalmthoutenaar, inspireert en gelukkig maakt.

‘Pauze’ in de Gloriëtte

De laatste donderdag van januari is traditioneel Gedichtendag, de start van de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Ook in Arboretum Kalmthout kunnen bezoekers elk jaar meegenieten van poëzie; zij krijgen dan een gratis postkaart met een gedicht aangeboden. Deze keer schreef auteur Bart Moeyaert speciaal voor het arboretum het gedicht ‘pauze’. Op Gedichtendag kwam hij zijn gedicht voorstellen aan de pers in het witte tuinprieel de Gloriëtte, waar het met zicht op de tuin een vaste plek kreeg. “Sinds ik weg ben van de stad, stemt het me gelukkig opnieuw direct in verbinding te staan met de verwondering van het lees- en buitenkind dat ik was. Dat jongetje dat boswachter wilde worden. Ik blader nu weer in de lijfboeken van toen, zoals ‘Wij verkennen de natuur’ en vind daarin dan de naam van een bepaalde plant of een paddenstoel — de Spaanse Ruiter bijvoorbeeld, of het hazenpootje. Geen mens wordt beter van dat te weten, maar mij maakt het op een bepaalde manier gelukkig, ook omwille van de poëzie in de namen. Toen ik uitgenodigd werd om een gedicht te schrijven voor het Arboretum in Kalmthout heb ik geen moment geaarzeld. Ik wist snel dat het gedicht zou focussen op de innerlijke rust die je in de natuur — of zal ik zeggen: dankzij de natuur — kunt vinden, ook omdat me was verteld dat het gedicht in de Gloriëtte te lezen zou zijn, een plek waar de bezoeker tijdens een wandeling even pauzeert. Het gif van het wereldnieuws kruipt heel snel onder je vel, dus kun je maar beter maken dat je antistoffen hebt. Door dicht bij jezelf te blijven, dichtbij de natuur, draag je zorg voor jezelf. Gelukkig heb ik eindelijk door wat mij gezond houdt.”

Arboretum als inspiratie voor poëzie

Sinds jaren legt Arboretum Kalmthout nadrukkelijk de link tussen natuur en poëzie en verrast het haar bezoekers regelmatig tijdens hun wandeling in de tuin. Met gedichten aan de wand van de oude loods, als handgeschreven haiku aan de takken van bomen of zelfs als een poëzie-’snoepje’ uit een poëzieautomaat. Op Gedichtendag trakteert Arboretum Kalmthout naar goede gewoonte haar bezoekers op poëzie. Conservator-directeur Abraham Rammeloo deed al vaker beroep op tuindichters die een gedicht schreven: “Onze eigen tuindichters Bie Wouters en Sine Van Mol, maar ook Dick Hillenius, kregen een aantal jaren een plek aan de wand van de Gloriëtte. Het is dan ook een bijzondere eer om deze keer een op maat geschreven gedicht van Bart Moeyaert aan onze bezoekers te mogen aanreiken. De link tussen natuur en poëzie is hier inderdaad nooit veraf. In de eerste plaats omdat onze bezoekers zich aangetrokken voelen tot de schoonheid van de planten en het domein zelf, maar zeker ook omdat ze er de rust appreciëren die ze in hun leven of in hun omgeving soms te weinig vinden. Dat bleek volop uit de vele positieve spontane reacties die we in de afgelopen coronajaren van hen kregen. Ook de twee awards die we in 2021 en eind 2022 mochten ontvangen als Feel Good Partner Garden of the Year van de Britse Royal Horticultural Society danken we aan de stemmen van het publiek. Daarmee bevestigden onze bezoekers nogmaals hoeveel positieve energie zij halen uit hun wandeling, of ze nu alleen of met vrienden en familie komen.” Gedeputeerde van de provincie Antwerpen Mireille Colson, voorzitter van het arboretum, beaamt dat: “Arboretum Kalmthout is net zoals al onze provinciale groendomeinen voor vele mensen een warme ontmoetingsplek. En poëzie is het perfecte medium om dat onder woorden te brengen. Hier in het arboretum kun je op heel wat gegraveerde gedenkplaatjes van gesponsorde tuinbanken een gedicht lezen; men kiest vaak voor de emotie van poëzie om gevoelige herinneringen te koesteren.”

Bart Moeyaert schrijft tuingedicht voor Arboretum Kalmthout2
Het witte tuinprieel, de Gloriëtte, is een plek waar bezoekers even kunnen pauzeren of genieten van de rust tijdens hun wandeling in Arboretum Kalmthout. Copyright: Arboretum Kalmthout
Bart Moeyaert

De boeken, het toneel en de gedichten van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Tot de meest bekende titels behoren: Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen, Broere, Tegenwoordig heet iedereen Sorry. Hij publiceerde drie dichtbundels: Verzamel de liefde, Gedichten voor gelukkige mensen en Helium. Tot 1995 was Moeyaert eindredacteur van een magazine voor jongeren, daarna werd hij fulltime schrijver. Zijn werk is vaak bekroond, zowel in binnen- als buitenland. In 2019 won hij de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Zijn werk verscheen tot hiertoe in vijfentwintig talen. In 2014 werd Moeyaert aangesteld als artistiek intendant van het project Gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse 2016. Sinds 2000 is Bart Moeyaert hoofddocent Schrijven aan de afstudeerrichting Woord in Antwerpen. In 2019 verliet hij Antwerpen, de stad waar hij in 2006 en 2007 Stadsdichter was, en koos voor de rust van het groene Kalmthout.

www.bartmoeyaert.com

Poëzieweek

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgde ervoor dat de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling kregen. Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om Gedichtendag uit te werken tot een volledige Poëzieweek. Met een bundeling van grote en kleine poëzie-activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie. Bezoekers krijgen de komende week een gratis poëziekaart.

Meer over de Poëzieweek 2023 lees je op www.poezieweek.com

Bart Moeyaert schrijft tuingedicht voor Arboretum Kalmthout3
Op dit moment bloeien de toverhazelaars, Hamamelis, volop in Arboretum Kalmthout. Zij zorgen voor een zoet parfum doorheen de tuin (Hamamellisfeesten tot eind februari). Copyright: Arboretum Kalmthout

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen