Laatste nieuws:
Armand Konings fietst meer dan 12 000 euro bij mekaar

Armand Konings fietst meer dan 12 000 euro bij mekaar

Het hemelvaartweekend stond dit jaar weer helemaal in het teken van Kom op tegen Kanker. Op 25, 26, 27 en 28 mei fietsten niet minder dan 817 teams zich de ziel uit het lijf. 1 000 km trappen voor het goede doel, bij tropische temperaturen, da’s niet niks. Armand Konings uit Kalmthout reed mee. 1000 km, solo. Chapeau!

We zijn amper vier dagen verder wanneer we bij Armand en zijn vrouw Ria mogen aanwaaien voor een babbel bij een lekker bakje koffie. Het is nog altijd heet, maar Armand ziet er zo fris uit als een hoentje. En dan heeft hij nog pas de voortuin gesnoeid! Zo te zien is hij in prima conditie. Dankzij het fietsen?

Armand (lachend): “Ja, we trappen door hé. Zo heet mijn éénpersoonsteam. Je moet wel een beetje doortrappen om zoiets te doen, maar het betekent ook: we geven niet op. We blijven gaan.”

Ria: “Ook in onze situatie. Niet opgeven, blij zijn met elke dag die we hebben.”

Armand: “Mijn vrouw Ria is kankerpatiënt en al drie jaar in behandeling. Daar kies je niet voor, dat overkomt je. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar Ria gaat ervoor. We geven niet op. En dat heeft me ertoe aangezet om mee te doen aan de 1 000 km van Kom op tegen Kanker. Nu kon het, want sinds september ben ik met pensioen en had ik wat meer tijd om me erop voor te bereiden. “

Armand: “Ik moest ook niet van nul beginnen want ik rij al 13 jaar bij twee wielertoeristenclubs, nl. het Heibos Cycling Team en WTC Bessemaai. Mijn buurman Willy Daniëls deed al vijf jaar mee met de 1 000 km van Kom op tegen Kanker, dus bij hem ben ik ook eens mijn licht gaan opsteken. Op basis daarvan heb ik me ingeschreven via de website. Binnen de week had de regiocoördinator al een afspraak gemaakt om extra toelichting te komen geven.”

“Er zijn twee aspecten aan de actie. Enerzijds heb je de sportieve prestatie waar je je op moet voorbereiden, anderzijds heb je het financiële aspect. Want om te mogen deelnemen moet elk team – of dat nu bestaat uit 1, 2, 4 of 8 personen – minstens 5 000 euro inzamelen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat kan via acties of giften, en giften van 40 euro of meer zijn fiscaal aftrekbaar. Na een snel rekensommetje – 125 x 40 = 5 000 – dacht ik dat het misschien wel zou lukken met de hulp van familie, buren, vrienden, ex-collega’s enzovoort… Na drie weken had ik mijn 5 000 euro al bijeen. Nu staat de teller op 12 546 euro om precies te zijn. Wow, dat geeft ons allebei een heel warm gevoel.”

Ria: “Daar word je warm en koud tegelijk van. Het was enorm. Veel giften kwamen zelfs van mensen die we totaal niet kenden, uit heel Vlaanderen.”

Armand: “De meeste wel uit Kalmthout en omgeving, maar toch. Het kwam van overal. Dat het een heel concreet gegeven is, zal zeker een rol gespeeld hebben. Ik ging niet uitsluitend fietsen voor Kom op tegen Kanker in het algemeen, de actie had een gezicht. En ik heb ook geprobeerd om er goed over te communiceren. Vooraf onder andere op personeelsvergaderingen, bij het Gitok waar ik 11 jaar directeur was, bij het OVSG in Brussel waar ik de laatste 8 jaar gewerkt heb.”

“Ik heb de mensen ook zoveel mogelijk persoonlijk bedankt. Een paar weken voor het evenement stuurde ik nog eens een mailtje met een verwijzing naar het parcours op desite van Kom op tegen Kanker. Tijdens de vierdaagse zelf heb ik elke avond nog een kort verslagje gemaakt en een paar foto’s gepost.“

Armand: “Die mensen tonen hun goed hart, dus wil ik ze er ook zoveel mogelijk bij betrekken. Zo hadden we de eerste dag een bevoorradingsstop in Berendrecht waar heel wat vrienden me kwamen aanmoedigen. Ook onderweg richting Kapellen stonden vele bekenden te supporteren. ’s Avonds zetten we er al foto’s van online. Daar kregen we heel veel leuke reacties op.”

“Zelf hebben we er ook ongelooflijk van genoten. Wat een belevenis! De omkadering, de vrijwilligers, de toeschouwers, de supporters… Zo’n energie die ervan uitgaat! En de organisatie was top. Als je bedenkt: 817 teams, opgedeeld in 7 pelotons, elk peloton nog eens begeleid door motards en een ziekenwagen, vlekkeloze technische hulp onderweg, een bevoorradingsstop na 60 km en 190 km, een maaltijdstop in de middagstad na 125 km, en overal duizenden en duizenden fans en supporters. Vertrek en aankomst in Mechelen, de erehagen in de middagsteden, de vele vrijwilligers overal, de meters en peters… Ik heb er fantastische herinneringen aan, te veel om op te noemen.”

Armand: “Zo kreeg ik net als alle solorijders – de mensen die in hun eentje de volle 1000 km fietsen – na afloop elke dag een deugddoende massage gegeven door vrijwilligers-kinesisten. Op dag twee fietste ik een poosje samen met Goedele Wachters, het nieuwsanker van Één en meter van de actie. Bleek toch wel dat ze over Ria en mij sprak in een artikel op deredactie.be! En Eva De Roo die me belde voor een live interview op Studio Brussel. De vriendschap die ik van dag één sloot met mede-solo-rijder Daniël uit Torhout… Wat een verrassingen allemaal, dat deed zo’n deugd!”

Ria: “Zoveel mensen met het hart op de juiste plaats, zo’n inzet voor hetzelfde goede doel… En dat we de hele vierdaagse mochten logeren bij goede vrienden van ons in Mechelen, was ook fantastisch.”

Armand: “Dus volgend jaar doen we terug mee. Ik heb me gisteren al ingeschreven.”

INFO: https://wetrappendoor.jimdo.com

Wil ook jij Kalmthoutse acties steunen?
Je gift is altijd welkom op het rekeningnummer van Kom op tegen Kanker BE14 7331 9999 9983 met vermelding van “GIFT” (belangrijk!) en de code van het team. Voor Armand is dat 170 178 135. Je gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.

In 2017 bracht de actie 4 085 000 euro op. De opbrengst gaat onder andere naar onderzoek waarvoor er bij de farmaceutische industrie weinig interesse is.

INFO: www.1000km.be

Bron en foto: gemeente Kalmthout

JH

Facebook201
Facebook
Twitter
Visit Us