Laatste nieuws:
Arboretum Kalmthout winnaar RHS Overseas Partner Garden of the Year
Met het organiseren van speurtochten wil Arboretum Kalmthout gezinnen en families stimuleren om een frisse neus te halen in de arboretumtuin, waar zij energie kunnen putten én tegelijk tot rust kunnen komen. Copyright: Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout winnaar RHS Overseas Partner Garden of the Year

Royal Horticultural Society nomineert haar mooiste partnertuinen wereldwijd

Na een publieksstemronde afgelopen zomer roept Royal Horticultural Society Arboretum Kalmthout uit tot RHS Partner Garden of the Year 2021 – Overseas Finalist. In de buitenlandse categorie kwam het provinciaal groendomein als finalist ‘Feel Good Garden’ uit de bus. Het is de eerste keer dat de Royal Horticultural Society deze publiekswedstrijd organiseert.

Publiekswedstrijd

Afgelopen zomer lanceerde de Royal Horticultural Society een publiekswedstrijd voor haar Partner Gardens. Met meer dan tweehonderd zijn ze, in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. Partner Garden Arboretum Kalmthout maakte deel uit van de short list van prestigieuze tuinen en domeinen in het buitenland en mag nu een jaar lang de titel RHS Partner Garden of the Year 2021 – Overseas Finalist uitdragen. Een gedenkplaatje krijgt eerdaags een mooie plek in de arboretumtuin. Daarbovenop schenkt RHS een professionele fotoreportage aan alle winnende partnertuinen.

Gekozen uit meer dan 200 tuinen

Arboretum Kalmthout is al meer dan twintig jaar trotse Partner Garden van de Royal Horticultural Society, een van de meest invloedrijke Britse organisaties wanneer het gaat over tuinen en tuinieren. De RHS communiceert niet alleen grondig over tuinieren, het beheert ook vijf eigen tuinen in het Verenigd Koninkrijk (Harlow Carr, Wisley, Hyde Hall, Rosemoor en Bridgewater). Daarenboven werkt de organisatie samen met meer dan tweehonderd tuinen in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten onder de noemer RHS Partner Gardens. RHS-leden krijgen in de RHS Partner Gardens gratis toegang en genieten van vele andere voordelen, ook in Arboretum Kalmthout. “Of het nu formele landschapstuinen zijn, of ze laatbloeiende borders hebben of bostuinen, alle Partner Gardens bieden door hun kwalitatieve ontwerp en collectie inspiratie aan tuiniers. Sommige tuinen zijn bekend, andere minder gekend. Feit is dat het geheel van Partner Gardens een boeiende mix oplevert die een jaar rond interessant is voor bezoekers”, klinkt het. Arboretum Kalmthout is de enige RHS Partner Garden in de Benelux, maar is in goed gezelschap tussen een 20-tal andere overzeese tuinen, zoals de Franse tuinen van Château de Villandry aan de Loire of Hanbury Jardin Botanique aan de Côte d’Azur, de prachtige tuinen van Isola Bella en Isola Madre in het Italiaanse Lago Maggiore, het paleispark Monserrate in Portugal of de tuin Babylonstoren in Zuid-Afrika.

Arboretum Kalmthout winnaar RHS Overseas Partner Garden of the Year2
De Britse Royal Horticultural Society omschrijft Arboretum Kalmthout als “one of the world’s most prestigious botanic collections and one of Europe’s most beautiful gardens.” Copyright: Arboretum Kalmthout
Feel Good

“Extra fijn aan het winnen van deze internationale erkenning is dat het thema van de Partner Garden of the Year 2021–wedstrijd ‘Feel Good’ was”, reageert conservator-directeur Abraham Rammeloo opgetogen. Daarmee vestigde RHS de aandacht op de positieve impact die mooie tuinen hebben op mentaal en fysiek welzijn van mensen, en in het bijzonder in periodes van lockdown ten gevolge van de coronacrisis. Want tuinen zorgen voor frisse lucht, beweging en een ontsnapping in moeilijke tijden, aldus RHS. Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen en voorzitter van Arboretum Kalmthout, bevestigt deze vaststelling: “De Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de UA, die gefinancierd wordt door de provincie, onderzocht dit jaar in welke mate mensen de natuur meer opzoeken tijdens coronatijd, en welk effect dit heeft op hun algemene gezondheid en welbevinden. De globale conclusie is dat veel meer mensen tijd hebben en vaker de natuur intrekken. Ze voelen zich daarna fitter, positiever, meer ontspannen, minder angstig én gelukkiger.”

Op mini-roadtrip langs maxi-bomen

“Ook wij merkten in 2020 en 2021 dat bezoekers een wandeling in de tuin waardeerden”, gaat Abraham Rammeloo verder. “Het was één van de weinige plekken waar individuen, gezinnen en families in een moeilijke periode elkaar toch op een veilige en ontspannen manier konden weerzien. Kinderen kunnen zich in onze arboretumtuin op schoolvrije dagen en in de vakanties uitleven met speurtochten bijvoorbeeld. Met de volgende winterspeurtocht ‘Op mini-roadtrip langs maxi-bomen’ hopen we opnieuw vele families aan te trekken en een warme ontmoetingsplek te zijn tijdens het eindejaar. Arboretum Kalmthout is trouwens het jaar rond open, elke dag van 10 tot 17 uur, met uitzondering van kerstdag en Nieuwjaar.”

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout