Arboretum Kalmthout start extra vroege kerstvakantie met ‘mini-roadtrip langs maxi-bomen’
Op met speelgoedautootjes racen staat geen leeftijd, althans niet in Arboretum Kalmthout. Deze winter loopt de winterspeurtocht ‘Op mini-roadtrip langs maxi-bomen’ extra lang, dankzij de vervroegde kerstvakantie. Copyright: Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout start extra vroege kerstvakantie met ‘mini-roadtrip langs maxi-bomen’

Arboretum Kalmthout verwelkomt jonge speurders en hun familie al vanaf het begin van de vervroegde kerstvakantie voor een winterspeurtocht in de arboretumtuin. ‘Op mini-roadtrip langs maxi-bomen’ start enkele dagen eerder dan oorspronkelijk voorzien was, al op 18 december, en hoopt daarmee in de eerste plaats kinderen en hun (groot)ouders een coronaveilige familietijd te bezorgen. Speelplezier is er voor alle leeftijden en de kennismaking met de mammoetbomen is extra mooi meegenomen.

Spelenderwijs leren over sequoia’s en andere maxi-bomen

Wie de winterspeurtocht komt volgen, rijdt met een speelgoedautootje langs reuzegrote mammoetbomen en kustsequoia’s, net zoals in de Verenigde Staten van Amerika. Daar groeien de grootste bomen op onze planeet. Ze speelden een belangrijke rol in de oprichting van de Amerikaanse Nationale Parken, een plek waar zeldzame natuur beschermd is en waar mensen nog altijd op bezoek gaan. In Arboretum Kalmthout groeien vijftien exemplaren van Sequoiadendron giganteum en negen exemplaren van Sequoia sempervirens. De oudste zijn een goede honderd jaar geleden op het provinciale groendomein aangeplant en hebben nog lang niet de omvang van de Californische reuzen. Als ze het zo goed blijven doen als vandaag, zullen ook zij uitgroeien tot de hoogste en dikste bomen van de arboretumtuin. Kinderen en hun familie worden deze kerstvakantie uitgenodigd om samen spelenderwijs de mammoetbomen van Arboretum Kalmthout te ontdekken. Een uitgestippeld parcours brengt hen langs spelletjes, opdrachten en verhalen over deze giganten. Een routekaart koop je aan de balie voor € 2,5. Kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang tot de arboretumtuin.

Arboretum Kalmthout start extra vroege kerstvakantie met ‘mini-roadtrip langs maxi-bomen’2
De meer dan 100 jaar oude mammoetbomen van Arboretum Kalmthout nemen nog niet de proporties aan van hun Amerikaanse soortgenoten maar voor wie ze van nabij bekijkt, zijn ze al behoorlijk indrukwekkend. Copyright: Arboretum Kalmthout

Isn’t this a fine big tree!

De mammoetboom en de kustsequoia zijn zo’n tweehonderd jaar geleden in de Verenigde Staten ontdekt en trokken al vrij snel bezoekers aan. Sommige van deze reuzenbomen waren gedeeltelijk uitgehold door bliksems of bosbranden, maar bleven staan. Later werden er tunnels uitgezaagd voor toeristen. Wie wilde uitpakken met indrukwekkende vakantiefoto’s, ging poseren onder of bij de mammoetbomen. Het was het begin van een lange traditie, die voortduurt tot vandaag. Tegelijk met de winterspeurtocht lanceert Arboretum Kalmthout een gloednieuwe publicatie: ‘Isn’t this a fine big tree!, een boekje vol oude postkaarten uit de persoonlijke collectie van conservator-directeur Abraham Rammeloo. “Ik verzamel al meer dan twintig jaar oude, toeristische postkaarten met bomen en planten uit de hele wereld. Een stuk of tachtig daarvan zijn postkaartjes uit Californië in de Verenigde Staten – met daarop mammoetbomen en kustsequoia’s waar auto’s onderdoor rijden: de zogenaamde drive-thru trees.”

Arboretum Kalmthout start extra vroege kerstvakantie met ‘mini-roadtrip langs maxi-bomen’3
“Isn’t this a fine big tree!”, schreef ene John naar een zekere Miss Claire in Berlijn in mei 1931. Het werd meteen ook de tot de verbeelding sprekende titel van het nostalgische postkaartenboekje dat Arboretum Kalmthout uitbrengt naar aanleiding van de winterspeurtocht. Nu te koop in de cadeau- & boekenshop van het arboretum of via de webshop. Copyright: Arboretum Kalmthout
Winterspeurtocht: Op mini-roadtrip langs maxi-bomen

Maak tijdens de kerstvakantie een mini-roadtrip langs mammoetbomen en andere reuzegrote coniferen in Arboretum Kalmthout. Kies een speelgoedautootje uit en rij ermee van start naar stop op een echte mini-autobaan door de arboretumtuin, nét zoals in Amerika. Jonge chauffeurs, opgelet voor hobbels, bobbels en andere verrassingen onderweg. Kom je de P van parking tegen, dan is het hoog tijd voor opdrachtjes en spelletjes. In geen tijd leer je de bomen beter kennen. Je eigen autootje meebrengen mag, maar hoeft niet. Koop aan de balie je routekaart (€ 2,5),een autootje krijg je erbij, en vertrek op mini-maxi roadtrip. Een superleuke activiteit voor jong en oud! De winterspeurtocht loopt nog tot en met 9 januari 2022, de laatste zondag van de kerstvakantie, uitgezonderd 25/12 en 1/1, van 10 tot 17 uur.

Praktisch

Contact- & bezoekadres
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41
E info@arboretumkalmthout.be

Deelname winterspeurtocht

De winterspeurtocht is ideaal voor kinderen tussen 4 en 12 jaar en hun familie. Een deelnameset kost € 2,5 en is aan de balie te verkrijgen.

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet