Arboretum Kalmthout daagt uit: paardenbloem belangrijk voor biodiversiteit

Arboretum Kalmthout daagt je uit met de #paardenbloemchallenge

Een vierkante meter met één paardenbloem, is al waardevoller dan een vierkante meter zonder. Dat is de boodschap achter de leuke #paardenbloemchallenge die Arboretum Kalmthout de wereld instuurt: “Maak een foto van je schaduw op een gazon of op straat, en zorg dat paardenbloemen je silhouet letterlijk opfleuren.”



Op dit moment bloeien de paardenbloemen volop in weilanden, op stoepen, in gazons, noem maar op… De paardenbloem bezit heel wat goede eigenschappen maar wordt al te vaak onderschat en bestempeld als onkruid. Met de #paardenbloemchallenge hoopt Arboretum Kalmthout mensen anders te laten kijken naar de paardenbloem en hem te heropwaarderen.

Hoe verloopt deze Instagram challenge? Wie de tofste, grappigste of meest opvallende schaduwfoto met een paardenbloem maakt en deelt op Instagram, maakt nog tot en met 15 mei elke week kans op één van de Zakgids Stoepplanten. Of je de foto nu thuis of ergens onderweg maakt, het maakt niet uit. En uiteraard worden de graspaden in Arboretum Kalmthout niet té kort gemaaid zodat je de komende tijd ook heel wat paardenbloemen in het provinciale groendomein kunt komen spotten. De #paardenbloemchallenge loopt op Instagram nog tot en met 15 mei 2023. Meer uitleg over hoe je deelneemt aan de #paardenbloemchallenge én enkele tips kun je vinden op www.arboretumkalmthout.be. Alvast één nuttige: vergeet de ‘n’ niet in #paardenbloemchallenge.

Arboretum Kalmthout daagt uit: paardenbloem belangrijk voor biodiversiteit

Een uitdaging voor jong en oud

Terwijl Arboretum Kalmthout zo’n 11.000 verschillende planten uit de hele wereld in collectie heeft, eert het de komende weken de bescheiden paardenbloem met een uitdaging voor jong en oud. En toeval of niet, de startweek van de #paardenbloemchallenge valt dit jaar samen met de Buitenspeeldag van woensdag 19 april, een van oorsprong Nederlands initiatief uit 1986 dat de Vlaamse Overheid in samenwerking met kinderzenders als Nickelodeon en Ketnet sinds 2005 jaarlijks organiseert. Tijdens de Buitenspeeldag zenden heel wat kinderzenders voor een keer geen televisieprogramma’s uit, om zo kinderen massaal buiten aan het spelen te krijgen.

De Buitenspeeldag is dan ook een perfecte dag voor ouders en grootouders om samen met hun (klein)kinderen aan de slag te gaan met de #paardenbloemenchallenge, zo hoopt althans conservator-directeur Abraham Rammeloo: “Deze paardenbloemchallenge is laagdrempelig en supersimpel, je hoeft zelfs geen eigen tuin te hebben om mee te doen. Je moet enkel goed naar de grond kijken en zien wat er groeit en bloeit. Een vierkante meter met één paardenbloem, is al waardevoller dan een vierkante meter zonder. Laat ons daarom eens anders kijken naar de paardenbloem en hem leren appreciëren, dat is de boodschap. Door mee te spelen kun je trouwens elke week ook nog eens een leuke prijs winnen, de handige Zakgids Stoepplanten, waarmee je nog meer van die geweldig nuttige plantjes leert ontdekken.”

Paardenbloemen zijn waardevol

De wetenschappelijke naam van paardenbloem is Taraxacum officinale. De term ‘officinale’ wijst er dus op dat de plant ooit als medicijn werd gebruikt. De paardenbloem is bovendien eetbaar; van de blaadjes kun je een heerlijke salade maken, en van de bloemen siroop en confituur. Paardenbloemen maken diepe penwortels, die nadat de plant afsterft gangen achterlaten en zo zorgen voor beluchting en afwatering van de bodem.
Arboretum Kalmthout daagt uit: paardenbloem belangrijk voor biodiversiteit

Paardenbloem, Taraxacum officinale, is een vaste plant die jaarlijks terugkeert. Paardenbloemen kan je het hele jaar door zien bloeien, zowel in de stad tussen straatstenen als op het platteland in de wei. De meeste paardenbloemen vind je tussen maart en september.

  • Kan tot 40 cm hoog groeien.
  • Holle bladerloze stengel, met melksap.
  • Helgele bloem bomvol nectar voor wilde bijen en honingbijen.
  • Eens uitgebloeid vormt zich een bol vol pluisjes, elk pluisje kan een zaadje meters verder van de moederplant helpen vliegen.
  • Lange, smalle, veerdelige bladeren groeien in een rozet, dat wil zeggen dat de bladeren in een krans rondom de stengel staan waar de bloem op zal groeien.

Bron en Foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook36
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!