Laatste nieuws:
Amnesty schrijfmarathon 2018

Amnesty schrijfmarathon

Amnesty International nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de Amnesty schrijfmarathon die wereldwijd georganiseerd wordt van 1 december tot 31 december 2018. In Wuustwezel schrijven wij ze vrij het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 december tijdens de Oxfam Cadeaudagen in De Ark. Schrijf een brief en verdedig de mensenrechten.

70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

10 december 1948, in de nasleep van de gruwel van de twee wereldoorlogen, hebben de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend. Dit is exact 70 jaar geleden. Iedere bewoner van deze planeet heeft sinds die dag al deze rechten. Nochtans worden nog alle dagen in alle landen van de wereld deze rechten geschonden. Mensen die deze rechten verdedigen zijn vaak het grootste slachtoffer van mensenrechtenschendingen.

Ik ben Bea Vranken uit Wuustwezel, mensenrechteactiviste. Voor wat ik doe word ik niet gevangen genomen, bedreigd, gefolterd of vermoord. Integendeel, de gemeente steunt mij voor mijn engagement.

NEGEN mensenrechtenverdedigers in nood

Marielle Franco uit Brazilie werd hiervoor vermoord. Pavitri Manjhri uit India wordt continu bedreigd. Atena Daemi uit Iran kreeg 7 jaar gevangenis. De Sengwer bevolking uit Kenia worden verdreven uit hun woud. Gulzar Duishenova uit Kirgizië kan, als gehandicapte, alle steun gebruiken. Mawal Ben Aissa uit Marokko kreeg 10 maanden gevangenis. Vitalina Koval uit Oekraïne wordt regelmatig bedreigd en aangevallen. Geraldine Chacon uit Venezuela kan elk moment terug opgepakt worden. Nonhle Mbuthuma uit Zuid Afrika wordt met de dood bedreigd.

Negen vrouwen, negen mensenrechtenactivistes, vrouwen zoals ik die opkomen voor de rechten van anderen, worden dagelijks bedreigd. In de Universele Verklaring staat dat de overheid verplicht is de rechten van al zijn burgers te beschermen. Daarom voeren wij acties naar de overheden om hun daarop te wijzen.

Samen sterk

Alleen kan ik weinig doen. Samen hebben we veel meer invloed. Daarom nodig ik jullie uit om ook een brief te schrijven. Alle informatie hierover vind je op de website www.schrijfmarathon.be. Je vindt er voorbeelden van brieven die je kan schrijven, hoe je de mensen zelf kan steunen. En hoe je ook volledig elektronisch kan deelnemen aan de acties. Maar, een e-mail is snel verwijderd.

Machthebbers kunnen miljoenen doelgerichte schrijfacties uit alle hoeken van de wereld niet zomaar naast zich neerleggen. De cijfers van 2017 liegen er niet om: zeven van de tien mensen voor wie we toen schreven, kennen vandaag een beter leven en meer respect voor hun mensenrechten. Er werden vanuit 208 landen en gebieden op de wereld meer dan vijf en een half miljoen brieven verstuurd. Vanuit Wuustwezel waren dat er minstens 90.

Draag jij dit jaar je steentje bij door mee te doen ?

Het recept van de Schrijfmarathon is simpel: schrijf brieven voor NEGEN mensenrechtenverdedigers in nood, en verander hun leven.

Meer info
Dienst welzijn – 03 690 46 14 – welzijn@wuustwezel.be

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook5
Facebook
Twitter
Visit Us