Laatste nieuws:
4 tips als je een woning bezichtigt

Alternatief en goedkoop op reis? De huisruilvakantie!

Exotische bestemmingen, authenticiteit en een beperkt budget: een onmogelijk cocktail? Met huisruil heb je nochtans snel de smaak te pakken. Hoe werkt dat precies en is het wat voor jou? Ontdek hier hoe de vork aan de steel zit.

1. Een goede organisatie
Je huis zomaar ruilen met wildvreemden is nooit een goed idee. Werk via een bekende organisatie die alles in goede banen leidt en een zekere kwaliteitscontrole uitoefent. Daar kan je achteraf ook je beklag doen als er wat misloopt. In België is Homelink een grote speler.

2. Gezond verstand
Wat heb je nodig voor huisruil? Dat valt erg mee: een eigen huis is een must en een dosis gezond verstand doet de rest. Je bent best eigenaar; huurders mogen meestal niet onderverhuren. Schrijf je in, maak een profiel aan en betaal de bijdrage. Die is beperkt maar houdt toeristen met foute bedoelingen op afstand. Wist je trouwens dat een tweede verblijf ook in aanmerking komt?

Tip: check vooraf bij je woningverzekering of woningruil onder de dekking valt.

3. Huisruil in de praktijk
Huisruil is kinderlijk eenvoudig: neem contact op met andere eigenaars, zoek naar gedeelde interesses en sluit een overeenkomst bij een match. De ruil kan voor een weekend tot zelfs een half jaar of langer. Tv, internet, zwembad en zelfs de auto kunnen in de deal zitten. Verregaand? Bedenk dat jullie op hetzelfde moment in elkaars huis verblijven.

Tip: toch wat wantrouwig? Vraag de buren een oogje in het zeil te houden.

4. Een warm welkom
Je huis zomaar overdragen vraagt véél vertrouwen. Duidelijke afspraken en goede gedragsregels helpen daarbij. Laat je woning proper achter, zorg voor duidelijke instructies, een kleine attentie en genoeg kastruimte voor je gasten. Laat een familielid of buur je gasten rondleiden en zet een eerste maaltijd klaar in de koelkast: daarmee scoor je goede punten.

Tip: een mapje met tips in de buurt maakt het je gasten gemakkelijk.

5. De extra dimensie
Huisruil opent nieuwe mogelijkheden: je proeft letterlijk van de plaatselijke cultuur en verblijft ruim en persoonlijk in vergelijking met een hotel. Bovendien is het erg ecologisch! De lage kostprijs is niet onbelangrijk en daarbovenop ontstaan er soms fijne vriendschappen dankzij de uitwisseling.

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us