Laatste nieuws:
Alleen wonen 7 slimme tips voor een veilige woning

Alleen wonen: 7 slimme tips voor een veilige woning

Alleen wonen heeft zo zijn voordelen. Je hoeft niet meer aan te schuiven voor een plekje in de badkamer, kiest welke film er ’s avonds gekeken wordt en – niet onbelangrijk – wat er gegeten wordt. Maar er zijn ook keerzijdes aan de medaille …

Het aantal mensen die alleen gaat wonen, neemt jaarlijks toe. Helaas zijn net de alleenstaanden een interessant doelwit voor heel wat inbrekers. Het feit dat je alleen bent en er dus niemand aanwezig is wanneer je de deur uit bent, maakt je woning interessant voor een inbreker.

Tijd om er iets aan te doen en je woning te beveiligen met deze 7 tips!

1. Het juiste licht

Licht is een erg belangrijke veiligheidsfactor. Het geeft een indicatie van aanwezigheid, waardoor men niet altijd geneigd is om toe te slaan. Toch is het niet slim om 24 uur per dag het licht te laten branden. Het geeft immers een verkeerd beeld en zo is het voor velen gemakkelijker om binnen te snuisteren. Laat het licht dus branden wanneer je thuis bent, maar overdrijf er niet mee. Toch ’s avonds de deur uit? Laat dan een lampje branden maar sluit je gordijnen. Zo lijkt je woning toch bewoond.

2. Gadgets!

Helemaal in-to nieuwe snufjes? Dan kan je altijd de digitale weg op. Zo kan je met bewegingssensoren licht laten branden, waardoor je meteen in de gaten hebt wanneer iemand aan een bepaalde deur staat. Met je tablet kan je altijd bepaalde camera’s of sensoren beheren.

3. Op slot!

Wij vertrouwen vaak blindelings op een slot, maar soms weet je niet wie voor jou de sleutel had van je woning. Denk maar aan de sleutel van een huurwoning. Een eigenaar verandert immers niet altijd de sleutel bij een nieuwe huurovereenkomst. Verander dus, indien mogelijk, toch even de sloten voor je ergens gaat wonen.

Stevigheid
Wie niet helemaal meesurft op de digitale golf – wat niet erg is – kan altijd zijn of haar deur extra stevig beveiligen. Zo zijn er voldoende extra sloten die je kan bevestigen om ervoor te zorgen dat je je veilig voelt. Beveiligen is een ding, maar vergeet dan ook je huis niet op slot te doen als je de deur uitgaat. 😉

4. Langs het raam

De zwakste schakel aan je woning? Je ramen. Hoe beveilig je ze dan precies? Allereerst is het niet aan te raden om beveiligde balustrades aan de buitenkant van je vensters te plaatsen. Dit is volgens experts niet brandveilig. Wel kan je voor meer veiligheid zorgen met rolluiken, een barrièrestang, raamsloten of inbraakwerend glas.

5. Speel zelf vals

Oké, het is uiteraard niet aan ons om iemand op het verkeerde pad te brengen, maar er is niets mis om inbrekers om de tuin te leiden. Ben je dus niet helemaal mee met het beveiligen van je woning, kan je doen alsof je woont in een stevige burcht. Een sticker van een alarmsysteem kan al volstaan. (Maar een echte is uiteraard beter …)

6. Social Media

We posten statussen op Facebook en delen de mooiste foto’s op Instagram, maar wees bewust van het feit dat anderen dus meteen mee kunnen volgen wanneer je in het buitenland bent, of gewoon in een bar in de stad. Je afwezigheid kan veel verraden.

7. Buren

Ga je ergens (alleen) wonen? Dan is het altijd fijn om te kunnen rekenen op je buren. Een goede verstandhouding is daarbij een must. Wanneer ze betrokken geraken in je leven, is het eerder waarschijnlijk dat zij ook ingrijpen wanneer er iets gebeurt. De hulpdiensten verwittigen is daarbij al een eerste stap. Daarnaast kunnen ze ook een oogje in het zeil houden wanneer je op vakantie bent.

Tot slot denken heel wat mensen ‘dat het hen nooit kan overkomen’. Wees dus gewoon erg waakzaam en beveilig je huis.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pxhere

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet