Laatste nieuws:
Aantal geboortes in Antwerpen het hoogst, geboortecijfer stijgt opnieuw2

Aantal geboortes in Antwerpen het hoogst, geboortecijfer stijgt opnieuw

In 2021 werden 66.560 kinderen geboren bij gezinnen die in Vlaanderen wonen, een opvallende stijging van 4,6% tegenover 2020. Het aantal geboortes blijft het hoogst in Antwerpen en stijgt ook opnieuw na een sterke daling in 2020: het aantal baby’s nam vorig jaar toe met 5,4%. Dat blijkt uit cijfers van het agentschap Opgroeien.

20.395: zoveel baby’s kwamen er vorig jaar ter wereld in Antwerpen. “Het hoogste aantal sinds de metingen in 2017 en ruim 1000 baby’s meer dan in 2020 toen het geboortecijfer een sterke daling nam”, zegt Vlaams Minister van Gezin Hilde Crevits. “De stijging is geen verrassing. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6%. Vooral Oost-Vlaanderen (7%) en Antwerpen (5,4%) krikken het cijfer op.”

Aantal geboortes in Antwerpen het hoogst, geboortecijfer stijgt opnieuw
Grafiek I – Aantal borelingen per provincie (2012-2021)
Bron: agentschap Opgroeien

Corona

Een eenduidige verklaring voor de stijging is er niet meteen. “Het is een samenloop van verschillende elementen”, verduidelijkt minister Crevits. “Het vruchtbaarheidscijfer, het aantal kinderen per vrouw in Antwerpen, nam het afgelopen jaar licht toe van 1,61 naar 1,69. Mogelijk heeft ook de coronacrisis ervoor gezorgd dat gezinnen hun kinderwens in 2020 hebben uitgesteld tot de pandemie weer meer naar de achtergrond verdween. De stijging in Vlaanderen lijkt overigens eerder van korte duur: voorspellingen van Statbel en het Planbureau geven aan dat we dit jaar opnieuw een dip zullen kennen in het geboortecijfer.”

Meer jongens

De trend die wel blijft aanhouden: het aandeel jongens en meisjes. “Net zoals in de vorige jaren werden ook in 2021 meer jongens (50,6%) dan meisjes (49,4%) geboren in Antwerpen”, aldus Crevits. “Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 42,6% van alle geboortes in de provincie werden vrouwen voor het eerst mama. Ik wens de jonge gezinnen alle geluk toe!”

Bron en afbeelding: Kabinet Crevits
Foto: Pixabay

Facebook5
Twitter
Follow Me
Tweet