Laatste nieuws:
8 slimme manieren om je planten in leven te houden

8 slimme manieren om je planten in leven te houden

Heb je graag een huis vol planten, maar doet het ene sterfgeval na het andere je twijfelen aan de kwaliteit van je groene vingers? Geen stress, onze tips laten jouw krulvaren, palm of lepelplant helemaal stralen.

1. Kies de makkelijkste planten
Als je niet elke maand een paar planten bij het groenafval wil smijten, kies je best voor de gemakkelijke soorten. Planten die er na 3 weken vergetelheid nog altijd fris en groen bijstaan. Ga voor planten met een dikke stengel en dikke bladeren. Denk: aloë vera, dracaena, philodendron, pothos of de klassieke vetplanten.

Ook luchtplantjes zijn perfect. Ze maken je decor instagramproof én moeten maar af en toe water krijgen. De meeste voedingsstoffen krijgen ze uit de lucht.

2. Regelmatig een nieuwe pot
Wil je een plant met weelderige bladeren en frisse bloemen? Zet ‘m dan geregeld in een nieuwe, grotere pot. Verwijder de plant zachtjes uit de pot en kijk of de wortels de vorm van de pot hebben aangenomen. Zoja, tijd voor een groter exemplaar!

Doe er de komende 6 weken geen voeding bij en bewater hem minder dan ervoor. Het duurt nu langer vooraleer de grond droog is.

3. Locatie is alles
Alle planten hebben licht nodig, maar direct zonlicht verbrandt de bladeren. Zet een object op de plaats waar je de plant wil zetten en kijk naar de schaduw: een harde, gedefinieerde schaduw wijst op (te) intens licht.

Let er op dat zelfs de zonliefhebbers onder de planten tijdens de lente en zomer niet blij worden van een plaats achter een op het westen gericht raam. Te veel is te veel. Ook plaatsen met koude luchtstromen zijn geen goed idee.

4. Geef je planten een make-over
Ken je dat ‘fris-van-de-kapper’- gevoel? Ook je planten zijn er gek op. Verwijder dode bladeren en verlepte bloemen en je plant kan er weer tegen.

5. Hou je kat in toom
-Katten zijn nieuwsgierig, soms té nieuwsgierig. Als je niet wil dat je kat een halve plant opvreet, kan je deze trucjes toepassen:
-Spuit een beetje cayennepeper op de bladeren.
-Leg wat aluminiumfolie in de pot.
-Schil een sinaasappel of citroen en leg wat schillen in de pot. Katten verafschuwen de geur van citrus.
-Of geef je kat een speciaal kattengrasplantje om mee te spelen.

6. Koffiegruis en eierschaal to the rescue
In potgrond uit de winkel zitten voldoende voedingsmiddelen, maar af en toe mag je je planten op een extraatje trakteren. Calciumrijke eierschalen, gemengd met stikstofrijke koffie doen jouw planten smullen van plezier. Begin met een theelepel gebruikt koffiegruis met wat gebroken eierschalen. Meng die met de potgrond en aanschouw de make-over van je planten!

7. Pas op voor te veel water
Van te weinig water gaan je planten vergelen en hangen, maar mits een kleine moeite zijn ze dan nog te redden. Je planten te veel water geven, is veel erger. Behoed ze voor een trieste dood en let op deze signalen:
-Jonge en oude bladeren vallen tegelijkertijd af.
-Bruine, rotte wortels in de pot.
-Beschimmelde bloemen.
-Bladeren met bruine, zachte plekken.

Wanneer moet je wél gieten? Steek je vinger in de potgrond. Voel je nattigheid? Nee? Dan is het tijd om te bewateren.

8. Gebruik geen waterverzachter
Gebruik geen water dat door een waterverzachter is gegaan. Dat water bevat sodium, wat na een tijd giftig kan zijn voor je planten.

Bron: Hebbes.be

Facebook11
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us