Laatste nieuws:
8 op 10 Vlamingen vinden coronapaspoort goed idee

8 op 10 Vlamingen vinden coronapaspoort goed idee

Er is een groot draagvlak voor een coronapaspoort voor bijvoorbeeld restaurantbezoek. Tegelijkertijd is er wel de vraag naar eenheid in de Europese regels.

VAB voerde begin augustus een online enquête uit bij 5.200 Vlamingen rond hun reisplannen en het coronapaspoort dat in sommige landen is ingevoerd. Een zeer ruime meerderheid van de ondervraagden heeft geen enkel probleem met zo’n coronapas. Toch zijn de Vlamingen vragende partij voor duidelijkheid op Europees vlak, want momenteel zijn de coronaregels één groot kluwen en dat zorgt voor onzekerheid bij de reislustigen. VAB houdt de coronamaatregelen voor de populaire vakantielanden in de gaten en merkt ook dat die alle richtingen uitgaan. In Italië is de pas enkel nodig voor wie binnen wil eten, in Frankrijk is hij ook nodig als je op het terras wil zitten. Luxemburg laat restaurants zelf kiezen of ze een coronapaspoort vragen bij de ingang, terwijl je er in Oostenrijk niet inkomt als je geen pas kan voorleggen. Kortom, willekeur troef op de Europese kaart en dat terwijl het coronacertificaat zelf wél Europees is geregeld.

Nog veel vakantieplannen

Uit de enquête blijkt dat 39% van de Vlamingen al met vakantie is geweest. Dat zijn dan vooral gezinnen met kinderen jonger dan 18 jaar. Wie nog niet op vakantie geweest is, plant dat wel nog te doen. Maar liefst 49% heeft concrete vakantieplannen in de komende maanden, driekwart daarvan nog in augustus of september.

8 op 10 Vlamingen vinden coronapaspoort goed idee

Weinig weerstand tegen coronapas

Bijna 8 op de 10 Vlamingen vinden de coronapas een goed idee. Velen geef het een veiliger gevoel bij activiteiten zoals een restaurantbezoek. Vooral gevaccineerden zijn gewonnen voor een coronapas. Opmerkelijk, ook 1 op de 4 Vlamingen die nog niet volledig gevaccineerd is, vindt het een goed idee en 19% is zelfs van mening dat het ook in België mag ingevoerd worden. Al is er in de groep van (nog) niet-gevaccineerden natuurlijk ook veel tegenstand; 71% van hen vindt dat deze maatregel te ver gaat.

Niet-gevaccineerden passen plannen aan

Voor wie (nog) niet gevaccineerd is, heeft de invoering van de coronpas in Frankrijk en Italië natuurlijk grote gevolgen. Het aantal uitjes naar musea of restaurants zal drastisch dalen, want ter plaatse meerdere coronatesten ondergaan is een heel gedoe én een dure grap. Een derde van de Vlamingen die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn en die deze zomer nog vakantieplannen hadden, geeft dan ook aan die plannen te wijzigen naar aanleiding van de nieuwe maatregelen in Frankrijk en Italië. 7% verschuift zijn vakantie naar een latere datum, 7% kiest een andere bestemming en 9% annuleert gewoonweg de hele reis. De (nog) niet-gevaccineerden die toch gaan, geven aan dat ze minder op restaurant en café zullen gaan.

8 op 10 Vlamingen vinden coronapaspoort goed idee2

Bron: VAB