Laatste nieuws:
70 jaar huwelijksgeluk in Heide Louisa en Jan vieren platina huwelijksjubileum

70 jaar huwelijksgeluk in Heide: Louisa en Jan vieren platina huwelijksjubileum

Kalmthoutenaren leven lang. En gelukkig. Louisa Aerts en Jan Van Geen doen dat al 70 jaar samen. Een platina huwelijk is redelijk uniek. En dat vraagt om een uniek verhaal…

Louisa is 87 jaar, Jan intussen 94. Hun vaders werkten samen bij de spoorwegen op hetzelfde bureau ‘Antwerpen Dokken’. In de jaren ’30 kwamen de twee gezinnen in Heide wonen en leerden ze elkaar kennen. Het was liefde op het eerste gezicht.

Jan: “We trouwden op 7 juni 1947, Louisa was toen 17 jaar. Dat lijkt vroeg, maar in de jaren na de oorlog koos je snel voor zekerheden. Na ons huwelijk woonden we in bij haar ouders.” In 1950 bouwden Jan en Louisa hun huis in de Koningin Astridlaan. Daar wonen ze nog altijd. Jan ging werken, uiteraard met de trein. Louisa werkte als verkoopster in Antwerpen. Vanaf de geboorte van hun zoon Eric in 1958, bleef ze thuis om voor het gezin te zorgen. Eric was de eerste ingeschreven leerling in de Ganzendries. Nu heeft het koppel drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Jan: “Dat is onze ‘bonus’. Het is heel fijn om dat nog te mogen meemaken. Het is niet aan iedereen gegeven. Daar zij we enorm dankbaar voor.”

Louisa: “We wonen vlakbij de Withoefse Heide. Daar waren vroeger enkel weilanden met koeien. En waar heel deze wijk nu is, was het gewoon heide. Nu is het hier een gezellige wijk geworden waar we nog altijd graag wonen. We hebben ons al die jaren uitstekend geamuseerd met de buren. Er is hier een prima verstandhouding tussen alle bewoners.”

Jan: “Het leven is nu helemaal anders, ook in Heide. Maar vroeger was het niet beter, we zijn tevreden met de tijd van nu. We gaan nog altijd winkelen met de auto en gaan op stap met de elektrische fiets. Vroeger deden we alles met de trein, ook op reis gaan. Dat was gratis voor hen. Mijn vader, ikzelf en ook onze zoon werkten allemaal bij de Spoorwegen.”

Louisa: “De tuin kunnen we zelf niet meer onderhouden, die is te groot. Ook het huishouden helemaal zelf doen, lukt niet meer. Vroeger deden we alles zelf. Dat vinden we soms wel lastig. Gelukkig krijgen we veel hulp van de familie en andere diensten.”

Jan: “Vroeger ging we regelmatig dansen in het café op het Statiepleintje. En ik herinner me ook nog goed dat in 1952 de voetbalclub Heibos werd opgericht door enkele mensen uit de wijk. Ik voetbalde zelf nog enkele jaren mee in het Katholiek Sportverbond.”

Louisa: “Ook nu zitten we niet stil. We gaan nog regelmatig op restaurant en ik kaart nog altijd bij de Kaartclub van Heide op dinsdagnamiddag. Vroeger speelden we veel bridge. Maar nooit samen. Daar kwam toch enkel ruzie van. (lacht).”

Bron en foto: gemeente Kalmthout

JH

Facebook23
Facebook
Twitter
Visit Us