Laatste nieuws:
6 vragen over vloerverwarming

6 vragen over vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder. Deze verwarmingsoptie is dan ook comfortabel en ruimtebesparend. Overweeg jij het om vloerverwarming te installeren, maar heb je nog enkele vragen? Deze zes antwoorden bieden raad.

1. Voor welke vloerbedekking is vloerverwarming geschikt?
Vloerverwarming kan bijna onder alle soorten vloerbedekkingen worden geplaatst. De meest geschikte oplossing is tegels, omdat deze de warmte goed geleiden. Kies je voor natuursteen, dan moet je wel even opletten, want deze kan op termijn gaan barsten door de warmte.

Verder zijn ook gietvloeren, tapijt (niet dikker dan 10mm) en parket geschikt. Weet wel dat hout de warmte meer tegenhoudt en het langer kan duren vooraleer de kamer is opgewarmd. Vloerverwarming past ook onder kurk, maar let wel even op de temperatuur en de luchtvochtigheid. Overleg altijd eerst met de leverancier.

2. Verlies je plaats in de hoogte met de vloeropbouw?
Bij traditionele vloerverwarming wordt gewerkt met een vloerafwerking (tegels, parket, …) met daaronder een chape van minimaal 6 cm. De resterende beschikbare hoogte vul je best op met isolatie. Lagere vloeropbouw is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij renovatie met Fonterra Reno of Fonterra Base Flat 12 (van Viego). Met Fonterra Reno is het zelfs mogelijk om de vloerverwarming boven op de bestaande vloerbedekking te plaatsen.

3. Kan vloerverwarming op een bestaande radiatorinstallatie aangesloten worden?
Vloerverwarming kan perfect geïnstalleerd worden in een appartement zonder dat de buren mee profiteren. Een loskoppeling van hoge temperatuursystemen en oppervlakteverwarming is mogelijk via een verdeelstation, die de installateur in een aanpalende ruimte of bergruimte kan plaatsen. Het verdeelregelstation kan de verlaagde temperatuur (regime 45°C-35°C) zo toepassen.

4. Wat met onderhoud of in geval van een lek?
Bij normaal gebruik is een lek bijna onmogelijk zonder toegebrachte schade aan de buis. Als er toch een doorboring of een beschadiging is, kan de buis hersteld worden. Onderhoud is niet nodig, tenzij de vloerverwarming maanden of jaren uitgeschakeld werd. Dan laat je de installatie best doorspoelen door een installateur om algenvorming tegen te gaan.

5. Wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming?

NADELEN
Weersafhankelijk systeem of combinatie met radiatoren
Zijn jullie op zeer onregelmatige tijdstippen thuis? Dan is vloerverwarming minder geschikt voor uw situatie wegens de lange opwarmingstijd. Er bestaan wel weersafhankelijke systemen die de buitentemperatuur registreren en het systeem daarop afstellen. Soms wordt de vloerverwarming ook gecombineerd met enkele radiatoren wanneer de ruimte snel moet worden opgewarmd.

VOORDELEN
Aangenaam warm en gezond
De warmte die bij vloerverwarming vrijkomt is stralingswarmte, een warmte die zeer behaaglijk aanvoelt. Omdat de relatieve luchtvochtigheid beter op peil blijft en geen stofdeeltjes vrijkomen, is stralingswarmte ook gezonder.
Bijkomend voordeel is dat geen radiatoren nodig zijn en de wanden vrij blijven en je zo dus flink wat ruimte bespaart!

6. Is vloerverwarming duur?
In verbruik is vloerverwarming een energiezuinige verwarmingsmethode. Je hebt immers minder hoge keteltemperaturen nodig dan bij klassieke verwarmingssystemen. Verwarm je met radiatoren een kamer tot 22 graden, dan zou met vloerverwarming 20 graden volstaan. Zo bespaar je dus op vlak van stookkosten.

Voor de plaatsing betaal je wel wat meer. Zowel het materiaal als de werkuren kunnen eerder prijzig uitvallen. Vloerverwarming inclusief plaatsing kost ongeveer 40 tot 80 euro per vierkante meter. Offertes vergelijken is de boodschap!

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us