6 goedkope tips om geld te besparen in de keuken

6 goedkope tips om geld te besparen in de keuken

De keuken is één van de drukste ruimtes in je huis. Het mag dan geen verrassing zijn dat net hier je energierekening onnodig de hoogte in wordt gejaagd. Denk maar aan het gebruik van de keukenapparaten voor de dagelijkse maaltijden of de vaatwasser, om nadien ook alles te laten blinken. Maar wist je dat je rekening niet zo hoog hoeft op te lopen? Wij geven je 6 manieren om in de keuken te besparen op je energierekening!


Licht

Laat jij ook weleens het licht branden? Weet dan dat je op die manier tot een kwart van je energiefactuur onnodig betaalt. Zorg er dus voor dat je op tijd je licht uitschakelt of kiest voor energiezuinige lampen. Denk maar aan LED-lampen bijvoorbeeld. Die kosten je aan de kassa misschien wat meer, maar zullen veel langer meegaan. Ze zetten een grotere hoeveelheid energie om in licht dan andere lampen en zullen zo op termijn kostenbesparend zijn. Bovendien kan je kiezen tussen verschillende kleuren van licht én loop je minder kans op brandwonden bij het aanraken van de lamp omdat LED-lampen aan de buitenkant helemaal niet zo warm worden. Oudere lampen geven licht, maar stralen ook onnodig veel energiewarmte uit.

Stekkers

Bijna iedere keuken staat vol apparatuur. Zo heeft bijna iedereen wel een broodrooster, koffiezet of een gsm-oplader continu in de stekker steken. Doorheen de dag verbruiken die apparaten nog heel wat onnodige energie die je energiefactuur niet bevordert. Wist je dat bijvoorbeeld een koffiezet bij gemiddeld gebruik 42kWh jaarlijks op de teller heeft? Voor een microgolfoven is dat het dubbele en geldt dat enkel voor het gebruik.

Koelkast

Zoals bij elk toestel helpt het om een nieuwere versie aan te schaffen. Deze zijn namelijk ontworpen om zo energiezuinig mogelijk te presteren. Waar een koelkast met energietype C op jaarbasis 500 kWh verbruikt, heb je met een energietype A+++ slechts 110 kWh jaarlijks verbruik.

Daarnaast is het -om dezelfde reden- handig om je koelkast niet bloot te stellen aan onnodige warmtes. Zo zet je de koelkast best niet naast een fornuis of vaatwasser. Zelfs direct zonlicht is niet goed, omdat dat je koelkast opwarmt. Ook warme maaltijdrestjes laat je best even afkoelen alvorens ze in de koelkast te zetten. Het vraagt namelijk veel energie van een koelkast om die koele temperatuur te behouden.

Vaatwassers

Hetzelfde geldt ook voor vaatwassers. Een afwasmachine met een beter energielabel verbruikt veel minder dan hun oudere varianten. Bij sommige toestellen is het zelfs niet nodig om eerst de borden volledig af te spoelen alvorens je ze in de vaatwasser steekt. Dat bespaart je ook heel wat water. Zorg er bovendien voor dat je je afwasmachine goed onderhoudt: reinig je filters, spoel de waterverdelers eens af, … Zo gaat die langer mee en bespaar jij jezelf weer een hele hoop kosten!

Koken

Of je nu kookt op een gaskookplaat, een inductiekookplaat, een elektrische kookplaat, … het is bij alle opties van belang dat de pot waarin je je eten klaarmaakt, de grootte heeft van het vuur waarop je kookt. Als die pot kleiner is, gaat er onnodige warmte en energie verloren. In de oven kan je dan weer gebruik maken van glazen of keramische schalen. Je kookt er veel sneller mee, zelfs op een lage temperatuur. Open daarnaast de oven enkel wanneer nodig. Je oven verliest namelijk voor 25% aan temperatuur elke keer de deur wordt geopend. En opnieuw op temperatuur komen, vergt energie!

Loodgieterij

Merk je problemen op met een kraan, dan is het belangrijk om eventuele lekken op te speuren en die zo snel mogelijk aan te pakken. Een lekkende kraan kost je jaarlijks ook een aardig sommetje dat je waarschijnlijk liever aan iets anders had uitgegeven. Werkt er iets dus niet naar behoren? Ga dan op onderzoek uit en schakel hulp in indien nodig. Hoe sneller je een probleem aanpakt, hoe eenvoudiger de oplossing vaak is.

Bron: Zimmo.be
Foto: PixaBay

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!