Laatste nieuws:
Welke factoren bepalen de prijs van je woning?

6 budgetfouten die nieuwe huiseigenaars maken

De verkoop is afgerond en je hebt net de sleutels van je nieuwe droomhuis gekregen. Je dag kan niet meer stuk, toch? Helaas duiken er regelmatig extra kosten op die nieuwe huiseigenaars wel eens over het hoofd zien. Wij sommen ze voor je op.

1. Maandelijkse afbetaling
Het is vrij logisch dat dit dé grote kost is op maandelijkse basis. Houd hier dus rekening mee. Neem de afbetaling zeker op in je budgetplan voor de eerste maanden – en voor een paar tientallen jaren. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

2. Belastingen op onroerende goederen
Belastingen, je komt er helaas niet onderuit! In ons land worden onroerende goederen dubbel belast: via de onroerende voorheffing en via de personenbelasting. Elke eigenaar van een onroerend goed krijgt onroerende inkomsten, ook voor zijn eigen woning. Dit is een ‘fictief’ inkomen. Onroerende inkomens moeten dus altijd worden vermeld in de aangifte. Onthoud dus dat deze kost ook blijft terugkeren.

3. Verzekeringen
Neem het zekere voor het onzekere en laat je verzekeren tegen diefstal, brand et cetera. In combinatie met een autoverzekering bijvoorbeeld kan de totale prijs afnemen. De kosten voor de verzekeringen blijven terugkeren, dus neem dit zeker op in je budgetplan.

4. Routineonderhoud
Het kan plots voorvallen: lekkende kranen, verstopte gootstenen enzoverder. Onvoorziene dingen die ineens optreden hebben uiteraard ook onderhoud nodig. Wat ook onderhoud vraagt, is je tuin. Het meeste werk kun je zelf uitvoeren, maar soms heb je een professional nodig. Hiervoor houd je best ook een paar honderden euro’s apart om onaangename verrassingen te vermijden.

5. Dure renovaties en herstellingen
Er is een reden voor het gezegde ‘iets achter de hand hebben’. Stel je voor dat je dak of de loodgieterij gerepareerd moet worden. Dit is een hele grote hap uit je budget. Zorg er daarom voor dat je altijd iets achter de hand hebt voor onvoorziene kosten.

6. Verhuiskosten en meubels
Deze kosten lopen dan wel niet door, maar toch is het een hap in je budget wanneer je een nieuwe woning koopt. Voorzie hier dus flink wat geld voor, als je je huis wil inrichten volgens je dromen. Anders kan de droom snel uiteenspatten.

Bron en foto: Hebbes.be

JH

Facebook11
Facebook
Twitter
Visit Us