Laatste nieuws:
5 tips om vlot met je auto het najaar door te komen

5 tips om vlot met je auto het najaar door te komen

Zien en gezien worden is erg belangrijk om veilig te rijden in het donker. Zorg er daarom voor dat je auto klaar is voor de herfst en winter.

1. Controleer of je autolichten werken

Zet de autolichten aan en loop eens rond je wagen. Maar wist je dat je dit ook in de auto zelf kunt controleren? Rijd tot vlak tegen een muur en zet je lichten aan om te zien of ze het nog doen. Draai je wagen om en doe dit opnieuw om de achterlichten te checken via de achteruitkijkspiegel. Zo weet je meteen ook of alle remlichten werken.

2. Rijden in het donker? Vertrouw niet blindelings op je dagrijlichten

Moderne auto’s hebben vaak automatische verlichting die aanspringt wanneer het donker wordt. Maar die sensoren schieten meestal nog niet in actie wanneer het begint te schemeren. Niet erg, omdat je ook automatische dagrijlichten hebt? Klopt, maar bij veel wagens branden de achterlichten dan niet. Daardoor ben je niet goed zichtbaar voor het achterliggende verkeer. Zet dus in de schemer je lichten manueel aan.

3. Maak je spiegels regelmatig proper

Tijdens de herfst en winter wordt je auto sneller vuil. We poetsen hem dan ook minder vaak, omdat hij toch meteen weer vuil wordt. Begrijpelijk, maar zorg er wel voor dat je spiegels bruikbaar blijven. Heel je auto wassen is niet altijd nodig, maar ga regelmatig met een natte doek over je spiegels.

4. Was je ruiten ook aan de binnenkant

Door kleine vuildeeltjes die zich vastzetten op de binnenkant van je ruiten ontstaat er een film van vuildeeltjes. Daar kun je bij daglicht meestal goed doorheen kijken en je merkt hem daardoor ook niet op. Bij fel tegenlicht zoals laagstaande zon of de lichten van tegenliggers wordt die blauw-grijze film wel zichtbaar waardoor hij je zicht behoorlijk belemmert. Was daarom ook af en toe de binnenzijde van je voorruit.

5. Maak je ruitenwissers proper en vul de sproeivloeistof bij

Een binnenkopper van formaat maar toch vergeten we het vaak. Vuile ruitenwissers werken minder goed dan propere. Ga daarom met een doek over de bladen van je ruitenwissers. Zo zullen ze minder strepen maken. Om je ruiten weer proper te maken tijdens het rijden gebruik je in de herfst en winter vaker de sproeifunctie van je ruitenwissers. Zorg dus ook dat het reservoir gevuld is met wintervloeistof. Daarin zit antivries zodat je leidingen niet kunnen bevriezen als de temperatuur onder nul gaat.

Bron: VAB
Foto: Pixabay