Laatste nieuws:
4 tips als je een woning bezichtigt

4 tips wanneer je een woning bezichtigt

Een woning bezichtigen om te huren of te kopen, doe je beter niet onvoorbereid. Wij denken alvast aan deze vier tips die je best ook in gedachten houdt tijdens je volgende bezoek aan een huis of appartement.

1. Winter of zomer?
Er is een groot verschil tussen een woning bezichtigen in de zomer of in de winter. Beide momenten hebben zo hun voor- en nadelen. Hier is waarop je moet letten.

In de zomer
Voordelen:
In de zomer blijft het ’s avonds langer licht waardoor je ook na de werkuren nog perfect de lichtinval in huis kunt inschatten.
Je kunt de oriëntatie en staat van de tuin beter beoordelen tijdens de zomermaanden. Is de staat van het gras nog goed of moet er opnieuw gezaaid worden? Zijn er bomen die veel zonlicht wegnemen in de tuin en eventueel gesnoeid moeten worden?

Nadelen:
Je kunt in de zomer moeilijk de staat van de verwarmingsinstallatie nagaan omdat deze dan meestal niet brandt. Je kunt wel een vakman meevragen om de installatie even te inspecteren.

In de winter
Voordelen:
Tijdens koude dagen en voor sneeuwdagen merk je sneller of een woning al dan niet slecht geïsoleerd is. De sneeuw zal bij een goed geïsoleerd huis langer op het dak blijven liggen dan bij een slecht geïsoleerd huis.
Je kunt beter nagaan of de verwarmingsinstallatie goed werkt en functioneert. Ook kun je goed inschatten of er voldoende verwarmingselementen aanwezig zijn om het volledige huis warm te krijgen.

Nadelen:
Indien je een huis gaat bekijken in de avonduren, valt het moeilijk in te schatten hoeveel licht er overdag binnenvalt omdat het wellicht al donker is. Probeer daarom tijdens de winter een woning minstens ook één keer overdag te bezichtigen.

2. Meerdere bezoeken
Een woning kun je beter meer dan één keer bezoeken. Tijdens het eerste bezoek ben je meestal heel enthousiast en door je enthousiasme zou je wel eens bepaalde punten over het hoofd kunnen zien.
Het is ook een goed idee om je te laten bijstaan door een extra persoon die er bij het eerste bezoek niet bij was. Bijvoorbeeld vrienden, je ouders of zelfs een vakman. Vraag hen om advies en check even af of zij even enthousiast zijn over de woning als jij.

3. Verschillende tijdstippen
Zoals eerder al aangegeven raden we aan om een woning in de winter op meerdere tijdstippen te bezoeken. Maar ook tijdens de andere seizoenen kan deze raad nuttig zijn. Zo merk je tijdens de spitsuren op hoeveel verkeer er voor de deur passeert, merk je ’s morgens vanaf hoe laat de zon in huis schijnt, enzoverder.

4. Voorbereiding is alles
Zorg dat je tijdens je bezoek gewapend bent met een lijstje waaraan een woning voor jou moet voldoen. Schrijf tijdens je bezoek eventueel ook de plus- en minpunten bij op lijstje zodat je na je bezoek een goede eindbalans kunt opmaken.

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook17
Facebook
Twitter
Visit Us