Laatste nieuws:
Retap Store - hervulbare kraanwater waterflessen, voor thuis en onderweg. Voor particulieren en bedrijven.
33 uiterst slimme tips voor je verhuis

33 uiterst slimme tips voor je verhuis

Hoewel veel mensen misschien uitzien naar het veranderen van woning, zijn er heel weinig mensen die uitzien naar het daadwerkelijke verhuizen. Het inpakken, de rompslomp, de realisatie dat je de afgelopen jaren meer spullen hebt geaccumuleerd dan je eerst verwacht had … Je vindt de eerste weken niets terug en je leeft bijna letterlijk tussen twee plaatsen.

Om de overgang en praktische verhuis wat gemakkelijker te maken, hebben we 33 handige tips voor je klaargezet, netjes overzichtelijk.

1. Pak een weekendtas met essentiële benodigdheden
Zie het als een weekendje weg. Je wil niet meteen al in je dozen duiken en op zoek gaan naar je tandenborstel, want waar oh waar is die verzeild geraakt… Wat je echt nodig hebt, zal uiteindelijk ergens in een onderste doos op een moeilijk toegankelijke plek zitten.
Wat zit er zoal in zo’n weekendtas? Extra kleren (om te gaan werken, bijvoorbeeld), toiletartikelen (doucheproducten, handdoek, washandje, tandenborstel en tandpasta, een rol wc-papier zelfs), je laptop (zo kan die al niet gestolen worden of beschadigd bij de verhuis), een pyjama. Overloop de volgende dagen en bedenk wat je als eerste nodig zult hebben.

2. Laad de dingen die je als eerste nodig hebt in een grote doorzichtige doos
De doorzichtige doos zal opvallen en je weet meteen wat erin zit. Een andere opvallende doos werkt ook wel, maar zet deze dan goed apart, zodat je meteen weet waar je deze moet vinden en zodat deze niet onderaan een stapel dozen belandt.
Hierin zal een scherp mes en/of een schaar zitten om dozen te openen, keukenrol, vuilniszakken, bestek, basis kookmateriaal als je van plan bent om meteen te koken, plakband, laders van je telefoon (als je deze niet in je weekendtas hebt steken), extra toiletpapier, gereedschap, een dweil, en dergelijke.

3. Rol breekbare spullen in kleren
Terwijl je je kleren inpakt, kan je misschien ineens je breekbare spullen mee inladen. Zo zitten deze veilig en spaar je wat bubbelplastiek uit.

4. Extra breekbare, kleine spullen (zoals brillen) kan je in propere sokken rollen voor extra veiligheid

5. Breng een label op je verhuisdozen met wat er in de dozen zit, maar ook naar welke kamer ze moeten
Als je verhuisd bent en je begint met uitpakken, doe dat dan best per kamer. Handig als de juiste dozen dan al in de juiste kamer staan. Sorteer je spullen naargelang. Efficiënt en je houdt een handig overzicht.

6. Indien mogelijk, ga op voorhand naar je nieuwe woning en geef het al een grondige schrobbeurt
Het is het gemakkelijkst om te kuisen als je nieuwe stek nog helemaal leeg is. Maak als eerste de badkamer en keuken in orde. Een warme douche en maaltijd na een zware verhuisdag is misschien net de luxe die je nodig hebt om te bekomen.

7. Plaats een extra watje in je poederdoosjes om ervoor te zorgen dat de poederpaletten niet breken

8. Dek de doppen van toiletartikelen af met plastiek (of vershoudfolie) en draai of zet de dop er dan weer op om te vermijden dat ze over je spullen uitlopen

9. Pak je servies verticaal in, zoals vinyl platen. Zo breken ze minder gemakkelijk

10. Verhuis lades integraal door er een cellofaanfolie op te bevestigen
Ladeschuiven zijn als kleine verhuisdozen. Tenminste als je de kast waar ze inzitten uiteindelijk ook mee verhuist. Als je de schuiven ineens mee verhuist, hoef je ze niet uit en weer in te laden. Zo spaar je jezelf weer wat plooiwerk uit.

11. Het cellofaan-systeem is ook handig om juwelen te verhuizen

12. Koop een rol met rekplastiek
Je ziet het vaak in grote magazijnen, maar het is ook handig om grote aantallen verhuisdozen bij elkaar te houden. Verder beschermt het je meubilair, zodat er geen krassen opkomen of kastdeuren openvallen.

13. Houd hersluitbare zakjes in de buurt
Je gebruikt ze wel eens om vloeistoffen in te bewaren als je het vliegtuig neemt, deze kleine transparante zakjes met ziplock-sluiting. Maar ze kunnen ook dienst doen om kleine dingen als knopen, vijzen, nagels, of andere kleine onderdelen in te bewaren. Houten boutjes van Ikea, de plastieken ringetjes van de gordijnen … je weet wel, die kleine onderdelen die je anders nog jaren later op de meest vreemde plekken tegenkomt.
Heb je een meubelstuk uiteen gehaald en wil je de vijzen en schroeven die erbij horen niet verliezen, dan kan je een zakje per meubelstuk maken. Of als je niet weet wat waar hoort, of gewoon extra nagels over hebt, dan kan je ze per soort in een zakje verzamelen. Handig!
Je hebt deze zakjes in verschillende maten, dus je kan dit ook gebruiken om kabels van elektronische apparatuur te bewaren.

14. Gebruik bierkratten om je boeken te verhuizen, want deze hebben handvatten en zijn stevig

15. Neem op voorhand een foto van hoe je draden verbonden waren met je elektrische toestellen, zoals een computer of tv
Soms worden draden een wirwar en weet je niet altijd meer wat waarvoor dient en wat waar moet aangesloten worden. Neem een foto met je smartphone. Zo weet je later hoe je ze weer moet connecteren, moest het niet duidelijk zijn.

16. Verhuis je manden, kratten en valiezen niet gewoon mee, gebruik ze als verhuisdozen
Gebruik je verhuisdozen voor losse spullen. Valiezen kunnen zelf dienst doen om kleren te verhuizen en manden om knuffelbeesten, cd’s of andere spulletjes in te steken. Gebruik reiskoffers met wielen om zwaardere spullen zoals boeken te verhuizen.

17. De snelste manier om je kast in te laden
Gebruik een vuilzak om al je opgehangen kleren met kapstok en al te verzamelen. Zo blijven ze bij elkaar en worden ze samengeperst zodat ze niet al te veel plaats innemen. Ze blijven ook ineens proper en wanneer je ze uitpakt, hangen ze nog schoon aan hun hanger.

18. Gebruik een vacuümverpakking voor kleren die je dit seizoen niet draagt
Je hebt deze kleren eerstdaags niet nodig, dus je kan ze in een vacuümverpakking verplaatsen. Zo nemen ze veel minder plek in en kan je ze gemakkelijk opbergen.

19. Trakteer vrienden die helpen verhuizen op snacks en drank, maar geef hen ook prioriteit om dingen uit te kiezen die je anders zou weggooien of gratis weggeven
Je betaalt hen waarschijnlijk niet, dus doe iets in de plaats. Kunnen zij die sofa gebruiken die je anders naar de kringloopwinkel zou brengen? Geef hen dan voorrang. Voorzie snacks en drank en maak er een verhuisfeestje van.

20. Zorg ervoor dat alles netjes ingepakt is alvorens je vrienden komen verhuizen
Laat je vrienden niet wachten of helpen inpakken. Zij zijn daar om je te helpen verhuizen. Heb je wel vrienden die willen helpen inpakken, doe dat dan in een andere shift een dag of meer dagen op voorhand.

21. Gebruik kleurcodes
Je noteert op de doos wat er inzit, maar ook waar ze heen moet. Handig als je alle dozen die naar de badkamer moeten een bepaalde kleur geeft. Een roze sticker voor de badkamer bijvoorbeeld, een gele voor de living en een groene voor de slaapkamer.
Hou voor het gemak misschien ook zelf een overzicht per kamer bij met het aantal dozen. Zo kan je een lijstje op de deur van de kamer hangen en afvinken of na de verhuis sneller zien of alles op de juiste plaats staat.

22. Nummer je dozen
Heb je tijd dan kan je je dozen nummeren en een lijst aanleggen met wat er in welke doos met welk nummer zit. Je zal na de verhuis alles sneller terugvinden. Eventjes de lijst checken en de doos met het juiste nummer zoeken.
Als er bovendien waardevolle spullen in de doos zitten, hoef je het niet op je verhuisdoos te schrijven waar iedereen het kan zien, zodat niemand in de verleiding komt om je spullen te stelen als je de dozen even in een hal of open koffer of onbewaakte verhuistruck laat staan.

23. Heb je veel fragiele en waardevolle spullen, dan is het misschien interessanter om professionele verhuizers in te huren in plaats van vrienden
Het zal je vaak goedkoper uitkomen op lange termijn! Een antieke piano of kast, grootmoeder’s kristal, een peperdure tv… De goede bedoelingen van je vrienden zijn niet altijd voldoende om deze heelhuids op de plaats van bestemming te krijgen. Misschien ook wel, maar ga je dat riskeren? Veel verhuizers hebben een verzekering in hun verhuispakket zitten. Breekt er dan iets dan draaien zij op voor de kosten.
Nadeel is wel dat ze waarschijnlijk niet verantwoordelijk willen zijn voor een duur meubelstuk dat slecht verpakt is of niet in de originele doos zit, waarna ze je extra kosten aanrekenen omdat ze het zelf nog naar hun normen hebben moeten verpakken. Vraag dus naar de voorwaarden en pak alles zo zorgvuldig mogelijk in. Verder moet je verhuizers ook weken op voorhand boeken, dus plan op tijd.

24. Lees de kleine lettertjes als je verhuizers inhuurt
Niet alle verhuisfirma’s hanteren dezelfde regels. Sommige zullen enkel dingen in verhuisdozen verhuizen en dus niet in vuilniszakken. Het kan zijn dat je extra moet betalen als ze zelf nog dingen in een geschikte verpakking moet steken of ze laten het gewoon staan.

25. Huur je? Neem foto’s
Huur je, dan werk je waarschijnlijk met een waarborg. Neem daarom foto’s voor je ergens intrekt en nog voor je je spullen verhuisd hebt. Neem ook foto’s van je oude woonst om te kunnen aantonen dat je het netjes hebt achtergelaten, zodat je niet daarna nog met schoonmaakkosten of schadeclaims geconfronteerd wordt die volledig uit de lucht gegrepen zijn. Je hebt het bewijs op foto vastgelegd. Speel op veilig, hoe vriendelijk je huisbaas ook lijkt. Better safe than sorry.

26. Vul gaatjes in de muur (van nagels) op met zeep
Sommige mensen gebruiken stopverf, maar met zeep gaat ook…

27. Verzend zaken met een logistieke dienstleverancier zoals TNT of zelfs Bpost
Heb je iets niet meteen nodig, vind je een professionele verhuisdienst wat overdreven en kan je niet op veel hulp van vrienden of familie rekenen, probeer het dan te verzenden. Zoek de voorwaarden van leveranciers op en behandel je verhuis bij het inpakken als postpakketjes. Maar pak alles dan wel heel goed in.

28. Verander je adres al twee weken op voorhand
Dit lijkt evident voor dingen als je water-, internet-, en elektriciteitsleverancier, maar vergeet ook de kleine dingen niet. Je bank, je krantenabonnement, je online winkels… Je gebruikt je adres voor heel wat dingen. Hou 1 à 2 maanden op voorhand al in de gaten van wie je allemaal post krijgt en laat hen weten dat je adres gaat veranderen.

29. Is je rommel nog iets waard?
One man’s trash is another man’s treasure. Zo gaat het gezegde. Jij vind misschien iets niet nuttig meer, maar nog te mooi of waardevol om weg te gooien of gratis weg te geven. Geef Kapaza of Ebay een kans, of stal je spullen uit op een rommelmarkt. Wie weet krijg je er nog iets voor. Doe het wel op tijd, zodat je het niet nodeloos mee moet verhuizen.

30. Laat een goed doel of tweedehandsorganisatie de spullen oppikken die je zelf niet meer wilt en goed genoeg zijn om te doneren

31. Doe de laatste keer inkopen 2 weken voor de verhuis, zodat je ijskast leeg is tegen dat je verhuist
Zo moet je niets weggooien of alleszins minder meenemen.

32. Heb je kinderen en verhuis je niet erg ver weg, huur een babysitter in of vraag iemand om op de kinderen te passen

33. Ontdooi je ijskast en diepvries minstens een dag op voorhand en zorg ervoor dat alles uitgekuist en droog is
Om onaangename geurtjes te vermijden, geen last te hebben van rond klotsend water en geen schimmel te kweken.

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us
Deel dit bericht
RSS