Laatste nieuws:

30ste scholencross schot in de roos

Leerlingen én leerkrachten van scholen uit de regio hebben zich woensdag in het Hemelrijkpark van hun sportiefste kant laten zien op de 30ste scholenveldloop. Maar liefst 542 deelnemers doken het veld in voor deze heerlijke sportieve traditie.

Veel sportieve leerlingen en leerkrachten

Het is duidelijk dat er in Essen en omstreken veel sportieve leerlingen en leerkrachten rondlopen! Onder een stralend nazomerzonnetje waagden kleuters, lagere schoolkinderen, middelbare scholieren, begeleiders en leerkrachten zich aan de scholencross. Het was een drukte van jewelste in het Essense sportpark. Mariaberg, Sint-Vincentius, Sint-Jozef, Erasmus, WIGO, Rinkrank, allemaal stuurden ze een ferme delegatie. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en de prima begeleiding door de leerkrachten liep alles op rolletjes.

Sint-Jozef snelste lerarenkorps

De leerlingen van het secundaire onderwijs mochten het voorbeeld geven. Voor hen stond er een geweldig spannende aflossing op het programma over 4 x 300 meter. Voor elke graad stond er een wedstrijd op het programma en het werden heel spannende wedstrijden, die vaak pas in de laatste meters beslecht werden. Na hen konden de kleuters met of zonder begeleiding, hun rondje lopen. Voor velen wellicht de eerste scholencross van een lange reeks. Daarna volgden jaar per jaar de kinderen van de lagere school. De reeksen volgden elkaar aan een sneltempo op. Vaak met spannende wedstrijdjes tot op de finish. Maar aan de aankomst behielden ze het overzicht zodat de juiste jongens en meisjes naar het podium mochten. De leerkrachten mochten trouwens, zoals dat hoort, het goeie voorbeeld geven met de estafette, waar toch weer vijf ploegen aan deelnamen. Sint-Jozef bleek het snelste lerarenkorps te hebben. De fotografen deed uitgebreid hun job. De vele foto’s kunt u binnenkort terugzien op de website esak.be.

Veel prijzen

Onder luide aanmoediging van de supporters haalden alle crossers de finish. Voor iedereen lag er bij de aankomst een mooi pakketje klaar met o.a. een gezonde appel. De iets oudere jeugd van het secundair, met vooral een grote opkomst van het College, was goed vertegenwoordigd. Ook zij vinden steeds beter de weg naar de scholencross. Er vielen heel wat prijzen uit te delen in diverse klassementen. Mariaberg won het meisjesklassement en Sint-Jozef het jongensklassement. In de totaalstand was Sint-Jozef de beste. Maar het moet gezegd dat het zeer nipt was.

Over heel Vlaanderen namen deze week liefst 260.000 kinderen, verspreid over 300 gemeenten, deel aan een of andere scholencross in het kader van de Vlaamse veldloopweek. Het simpele concept van de zeer laagdrempelige, zuivere en eenvoudig sport, staat er na 30 jaar nog altijd als een huis.

Met 542 deelnemers haalden we in Essen alweer een massale opkomst. Weinig loopevenementen of sportevenementen hebben in de jongste leeftijdsklasse zo’n groot bereik. Het is dan ook geen toeval dat veel grote kampioenen hun eerste sportieve stapjes letterlijk en figuurlijk op een scholencross gezet hebben. Dus wie weet wel toekomstige Essense sportmannen/sportvrouwen later nog kunnen zeggen dat ze in de scholencross hun eerste ‘sportcompetitie’ gedaan hebben.

Bron en foto’s: ESAK

Facebook14
Facebook
Twitter
Visit Us