Laatste nieuws:
Turfkoers Kalmthout-Nieuwmoer - noordernieuws.be 2022

1ste ‘Turfkoers’ voor nieuwelingen en juniores in Nieuwmoer

Zondag 24 april is er een nieuwe, officiële wedstrijd voor jonge wielrenners van 15 tot 18 jaar in Nieuwmoer-Kalmthout. De organisatie is een samenwerking tussen de vzw Wieka uit Kalmthout, de gemeente Kalmthout en het WAC Team (regionale wielerploeg voor jongeren), i.s.m. wielersportfederatie Cycling Vlaanderen.

Louis Van den Buijs, voorzitter van Wieka : “Twee jaar geleden stond deze nieuwe wedstrijd al eens op de kalender. Maar door de tweede coronagolf in 2020 werd de organisatie ervan op valreep stopgezet. Nu kunnen we gelukkig zonder beperkingen deze nieuwe wielerwedstrijd voor het eerst organiseren.”
Er komen twee reeksen aan de start. Organisator Louis Van den Buijs : “Een 80-tal nieuwelingen (15 – 16jr.) starten om 13:00 voor een koers van 62 km, over acht ronden. Ongeveer evenveel junioren (17 – 18 jr.) strijden om 15:30 voor een plaatsje op het podium. Zij rijden 85 km, over elf lokale ronden. Het parcours is 7,7 km lang, met start en aankomst in Nieuwmoer-Dorp. De renners rijden over de Essensteenweg, via de Rijkmakerlaan en Kievitstraat naar de Blikstraat en komen via de Jos Tilborghsstraat terug aan in de start- en aankomstzone. Het is een aantrekkelijk parcours, met brede wegen, afgewisseld met smallere straten met wat bochtenwerk.” De inschrijvingen door de wedstrijdjury gebeuren in Feestzaal De Schuur.

Turfkoers Kalmthout-Nieuwmoer affiche 2

Peter Genyn & Ludo Delcroix

Ook de gemeente Kalmthout ondersteunt de organisatie. Burgemeester Lukas Jacobs: “We vinden het belangrijk dat jeugdwedstrijden in het wielrennen opnieuw kansen wordt geboden. Door corona en vanwege de complexiteit om vandaag een wielerwedstrijd te organiseren, verdwijnen hier en daar koersen voor jongeren van de kalender. Zo zorgen voor we een breder aanbod in eigen streek. Tegelijk zorgen we ook voor een aangenaam sportief evenement in Nieuwmoer. Dat zorgt altijd voor wat ambiance en gezelligheid op straat en draagt dus zeker bij tot het lokale dorpsleven. De start wordt trouwens gegeven door oud-profrenner Ludo Delcroix en gevierd rolstoelatleet Peter Genyn, beide bekende en ook sportieve Nieuwmoerenaars.” Het WAC-Team, de regionale wielerploeg voor jeugdrenners, is een ervaren partner in deze organisatie. Veel van hun renners uit noord-Antwerpse regio, in paars-oranje tenue, zullen daarom ook meerijden in beide wedstrijden.

Turf

Lukas Jacobs: “Turfwinning is lange tijd een belangrijke activiteit geweest in Nieuwmoer. De turf werd langs turfvaarten vervoerd naar Roosendaal in Nederland. Op vele plaatsen zijn nog de sporen te zien van vijf eeuwen turfwinning in het uitgestrekte landschap van natuurgebied De Maatjes. Vandaar de naam ‘Turfkoers’. Het parcours loopt ook langs het bronzen beeldje ‘den Turfsteker’ aan de kerk van Nieuwmoer.”

www.wieka.be/turfkoers of www.facebook.com/turfkoers

Facebook67
Twitter
Follow Me
Tweet