Laatste nieuws:
10 tips om veilig het wielerseizoen in te zetten-

10 tips om veilig het wielerseizoen in te zetten

Het wielerseizoen bij de profs is weer in volle hevigheid losgebarsten. Vele wielertoeristen en recreanten volgen het voorbeeld van hun helden en trekken er de komende weken voor het eerst in groep op uit. Het BIVV lijst graag enkele handige tips en aanbevelingen op, zodat wielertoeristen en andere weggebruikers samen veilig en hoffelijk de weg op kunnen gaan.

10 tips om veilig in te fietsen (zowel in groep als alleen)

-Waarschuw elkaar tijdig voor obstakels zoals geparkeerde auto’s, paaltjes, drempels, putten in de weg en andere weggebruikers. In de buik van een groep zie je niet altijd de gevaren.
-Waarschuw andere weggebruikers tijdig dat je wil afslaan door je arm uit te steken
-Als je een app gebruikt als gps of om je prestatie te meten, stel die dan in voor het begin van je rit. Begin niet tijdens je rit op je scherm te tokkelen.
-Draag een fietshelm en als je van plan bent om bij schemer en in het donker te fietsen, zorg dan voor goed werkende lichten.
-Muziek luisteren op de fiets is af te raden. Het is belangrijk dat je goed de mogelijke signalen en waarschuwingen van de andere fietsers hoort.
-Zorg dat altijd iemand een gsm bij heeft. Zo kunnen de hulpdiensten in geval van een ernstig ongeval altijd verwittigd worden.
-Wees voorzichtig met alcohol tijdens je rit. De wettelijke alcohollimiet voor fietsers is dezelfde als die voor automobilisten. Zelfs met een beetje alcohol op, rij je minder veilig.
-Rij defensief, zeker bij het naderen van voorrangspunten. Voorzie de fouten en onoplettendheid van de autobestuurders.
-Slalom nooit tussen gesloten slagbomen bij een overweg en respecteer de verkeerslichten. Door een rood verkeerslicht rechtdoor rijden of rechts afslaan mag enkel als deze bordjes er staan. 10 tips om veilig het wielerseizoen in te zetten . Fietsers moeten dan voorrang verlenen aan alle andere weggebruikers die ze daarbij tegenkomen.
-Zorg dat je fiets technisch in orde is. Zorg dat de remmen goed zijn afgesteld en kijk je remblokjes na.

Meer informatie
Op de website van het BIVV kan je nog bijkomende informatie vinden.

Bron en foto: BIVV

JH

Facebook3
Facebook
Twitter
Visit Us