Laatste nieuws:
1 jaar Oekraïense vluchtelingen

1 jaar Oekraïense vluchtelingen in Essen

Eén jaar geleden kwam er een bus met Oekraïense vluchtelingen aan in Essen. Ondertussen maken zij deel uit van onze gemeenschap en dat wil de gemeente Essen bevestigen met een etentje op zondag 19 maart. Samen met hen en de gastgezinnen maken we er een gezellige moment van met Oekraïens dessertenbuffet.

67 mensen, een kat en een fret

Op 16 maart 2022 kwam er in Essen een bus aan vanuit het Poolse Niepolomice met 67 Oekraïense vluchtelingen. De gemeente legde deze bus zelf in om zo hulp te bieden en op een gecontroleerde manier vluchtelingen te ontvangen. Lenni Buvens, diensthoofd van de Sociale dienst, reisde mee met de bus naar Polen: “We namen 67 mensen en zelfs ook 1 kat en 1 fret mee naar België. De reis naar Polen was best heftig. Stagiaire Olivia en ik zijn even in het station van Krakau geweest en daar zag je heel veel mensen op de grond slapen en wachten.”

1 jaar Oekraïense vluchtelingen2

Voorbeeld voor andere gemeenten

Het afgelopen jaar vonden meer dan 160 Oekraïners veilig onderdak en een warme thuis bij 40 gastgezinnen in Essen. Meer dan 100 vrijwilligers hielpen mee en zorgen er vandaag nog steeds voor dat die mensen soms even de zorgen van het thuisfront kunnen vergeten. “Alsof het in de sterren geschreven stond, heeft onze mooie gemeente in 2022 haar officiële kleuren -geel en blauw – alle eer aangedaan. We liepen voorop in de hulp aan de vele Oekraïense ontheemden. We mogen gerust zeggen dat we een voorbeeld zijn voor andere gemeenten”, zegt Gaston Van Tichelt, burgemeester.

Vriendschap bekrachtigen

De gemeente wil de gastgezinnen, vrijwilligers, ambtenaren en Oekraïners samenbrengen om deze vriendschap te bekrachtigen.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen