Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Birger Proost

De bijzondere hobby van… Birger Proost

De natuur is rijk aan allerlei prachtige dingen die je kunnen interesseren en waar je hobby dan uit voortvloeit. Bij Birger Proost (29) zijn dat oude soorten peren- en andere fruitbomen.

Onderstammen met een tak van de boom uit je bomma’s tuin

“Mijn speciale interesse gaat uit naar fruitbomen via kwekerijen”, vertelt Birger, “niet de soorten die je bij tuincentra koopt. Bij tuincentra koop je fruitbomen met een zwakke onderstam. Die groeien traag, zo’n 30 centimeter per jaar, geven een beperkte oogst en gaan maar 30 jaar mee. Ik wil juist fruitbomen met een sterke onderstam. Die groeien sneller en geven na 5 jaar fruit. Na 2 à 3 jaar knip je de stam af op 1.80 en kun je er een tak naar eigen wens op zetten. Bijvoorbeeld een tak van de boom die bij je bomma in de tuin stond.”

De verwaarloosde boomgaard

“Zo’n 8 jaar geleden ben ik begonnen met aalbessen. Die stekte ik en ging ze doorkweken. Ik had 3 soorten: wit, rood en zwart en van iedere kleur 5 variëteiten. Toen ik zo’n 5 jaar geleden met een maat aan het fietsen was in Hoevenen, kwamen we langs een verwaarloosde boomgaard. We hebben de eigenaar opgezocht en voorgesteld er ganzen en kippen te houden, om de grond proper te maken. Ook om de bomen te snoeien en te onderhouden in ruil voor het fruit. De eigenaar ging ermee akkoord, als we er maar geen stort van maakten.”

Snoeien kan in zomer of winter

“Er stonden 35 oude fruitbomen: 30 appel- en 5 perenbomen. Het fruit gebruikten we om sap van te persen. Sinds vorig jaar ben ik overgestapt op oude perenbomen, die vruchten geven heel zoet sap. Die oude bomen staan op de grond van een maat van mij in West-Vlaanderen, in de Vlaamse Ardennen. Er was 20 jaar niets aan die boomgaard gedaan, dus er was veel dood hout en we hebben ook bomen bijgeplant. Het verschil tussen appel- en perenbomen is, dat je de takken van een perelaar horizontaal moet opbinden. Dan krijg je sneller fruit. Als je de bomen in de winter snoeit, krijg je meer groeikracht. Snoei je in de zomer, dan krijg je meer bloesem en dus meer fruit.”

1500 kilo fruit!

“Het fruit oogst je in het najaar, van het eind van de zomer tot de herfst, de maand is afhankelijk van de soort. In de boomgaard staan 12 verschillende soorten, die we nog moeten determineren (juiste soort bepalen, nvdr). Vorig jaar waren we laat met oogsten, omdat we net met die boomgaard waren begonnen. We hebben er toen zo’n 500 kilo fruit van gekregen. Dit jaar zal dat, als we vaak genoeg daar naar toe kunnen gaan, zo’n 1.500 kilo zijn. Het meeste hiervan geven we weg en de rest persen we sap van. Er zitten heel veel vezels in het sap. Iedere fruitsoort heeft een andere samenstelling op het gebied van vitamines, anti-oxidanten, voedingswaarde, … In Nieuwmoer heb ik een stuk grond waar ik al 60 bomen heb geplant: appel-, peer- en perzikbomen. Deze winter ga ik ook nog kastanje-, pruimen-, walnoten-, kersen- en kriekenbomen planten. “

Geen commerciële aandacht voor oudere fruitsoorten

“De oudere fruitsoorten waar ik me mee bezighoud, worden niet voor de winkel gekweekt. Die zijn commercieel niet interessant, omdat het diverse soorten zijn en niet allemaal gelijk zoals je dat in de winkel ziet. Er is sowieso geen commerciële aandacht voor. Het hele procedé om sap te maken is kostbaar (naft, vervoer, apparatuur, …) en dat maakt het oninteressant voor commerciële doeleinden. Daarom verkopen we ook niet, het is allemaal voor eigen gebruik en dan is een grote familie heel handig. Zouden we dit op grote schaal willen doen, dan zou het ten koste gaan van de kwaliteit en dat willen we niet.”

Kogelhulzen

“Bij het onderhouden van de grond kom je soms de gekste dingen tegen. Zoals een keer een grote staartwervel van een walvissoort, dat was in Stabroek. Maar elders ook ingegraven afval, het karkas van een hond, kogelhulzen, …”

Foto’s: Birger Proost

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook118
Twitter
Follow Me
Tweet